Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Când un cap încoronat se căsătorește cu cineva din popor

spania_rege.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Familia Real Española

În 22 mai 2004, la Madrid, avea loc o nuntă mai puțin obișnuită. Principele de Asturias, Felipe, moștenitorul Coroanei Spaniei, lua în căsătorie o tânără jurnalistă, Letizia Ortiz Rocasolano. Mireasa nu provenea dintr-o familie regală, însă a fost rapid acceptată de spanioli, care o consideră drept simbolul unei femei moderne, educate și împlinite din punct de vedere profesional.

Principele Felipe de Asturias numără printre strămoșii săi numeroși împărați și regi din toate colțurile Europei. Tatăl său este Regele Juan Carlos al Spaniei, iar mama sa, Regina Sofia, s-a născut Principesă a Greciei și a Danemarcei.

Principele Felipe de Asturias a beneficiat de o educație aleasă. A studiat la un liceu în Madrid, apoi un an în Canada, în Ontario. A revenit în capitala Spaniei, unde a obținut o licență în drept, apoi a urmat cursuri de economie.

A revenit în America de Nord, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, unde a obținut un masterat în relații internaționale la Universitatea Georgetown. Și-a îndeplinit cu maximă seriozitate îndatoririle sale de principe moștenitor, într-o țară în care Familia Regală devenise simbolul unei renașteri naționale după dictatura generalului Francisco Franco, ajuns la putere în perioada interbelică, în urma unui război civil sângeros, care a opus extrema stânga extremei drepte.

Principele Felipe de Asturias a făcut parte și din echipa olimpică a Spaniei de yachting, iar la Olimpiada din Barcelona, din 1992, s-a clasat al șaselea. În plan internațional, a reprezentat Spania la evenimente importante, precum ceremoniile de investitură ale președinților aleși în țările Americii de Sud.

Presa spaniolă a scris despre presupusele sale iubite, însă prima sa relație oficială a fost anunțată în 2003, când s-a logodit cu jurnalista Letizia Ortiz Rocasolano. Unii conservatori au criticat faptul că ea mai fusese căsătorită civil vreme de un an, însă acest lucru nu a reprezentat un impediment pentru Biserica Catolică, ce a luat în calcul doar faptul că nu a existat o căsătorie religioasă.

Letizia Ortiz Rocasolano este binecunoscută, pentru că lucrase în presa din Spania și din Mexic și era o jurnalistă apreciată. Ea deține o licență în jurnalism și un masterat în comunicare audiovizuală. Letizia Ortiz Rocasolano este respectată și iubită de spanioli, iar aprecierea publică a crescut după ce a dat naștere celor două principese care reprezintă noua generație regală din Spania: Leonor, născută în 2005, și Sofia, născută în 2007.

În anul 2014, la 10 ani de la nunta lor, Regele Juan Carlos a abdicat în favoarea fiului său, care a devenit Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar soția sa a devenit Regina Letizia. Povestea lor de dragoste nu este una fără precedent, pentru că și alți membri ai familiilor regale europene s-au căsătorit cu oameni care nu erau de rang regal. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu verișoara Regelui Felipe al VI-lea, Majestatea Sa Margareta a României, care s-a căsătorit cu un actor, Radu, care a primit apoi rangul de Principe al României.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 22 mai 2019