Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gregoriana Tudoran, candidat independent, despre impedimentele campaniei electorale și obiectivele asumate dacă ajunge în PE

vot_gt.jpg

Gregoriana Tudoran este candidat independent la alegerile europarlamentare
Sursa imaginii: 
Facebook/Gregoriana Tudoran

Gregoriana Tudoran este unul dintre cei trei candidați independenți la alegerile europarlamentare din 26 mai. Cu un doctorat în economie și un masterat în drept european în CV, Gregoriana Tudoran spune că un mandat în Parlamentul European ar fi continuarea firească a activității de consultanță depuse deja la Bruxelles în ultimii ani. Ieșeanca, de 42 de ani, crede că un eurodeputat are mai multe posibilități de a interveni asupra politicilor de la București decât are un parlamentar național. Ea promite că va milita la Bruxelles pentru proiectele  de infrastructură și pentru dezvoltarea regională din fonduri europene (AUDIO).

GREGORIANA TUDORAN: Este o continuare a activității mele de consultanță către instituțiile europene și de militant pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii și de dezvoltare regională din România. De doi ani reprezint asociațiile civice din România, în mod voluntar, la Bruxelles, pentru construcția de autostrăzi, pentru ceea ce înseamnă modernizarea spitalelor și sistemului de sănătate și al școlilor. Această poziție de europarlamentar ar fi o continuare firească a ajutorului pentru aceste proiecte.

Reporter: Dar ce poate face un român, un candidat independent, acolo, la Bruxelles, în condițiile în care Guvernul de la București pare că pun frână proiectelor pe bani europeni?

GREGORIANA TUDORAN: Mulți își pun această întrebare. Din fericire, un eurodeputat are mai multe posibilități de a interveni asupra politicilor de la București decât are un parlamentar național. În plus, un independent își poate alege familia politică cu care să se alieze și cu care să negocieze aceste proiecte. Europarlamentarul are posibilitatea de a face amendamente, sesizări către Comisie și astfel să sesizeze și pentru situația despre care vorbiți dumneavoastră, înfrânarea proiectelor, încălcarea documentelor importante și a legislației europene la care România a aderat în totalitate. Atunci, Comisia, fiind sesizată de către un eurodeputat reușește să facă presiuni asupra guvernului ca acesta să își respecte angajamentele luate. Un eurodeputat independent are, de multe ori, mai multe posibilități, mai multă lejeritate, mai multă libertate de a face aceste presiuni și de a atrage atenția Comisiei asupra lucrurilor nerespectate de către guvernanți. Totodată are și posibilitatea de a face altfel promovare pentru proiectele de țară. El nu trebuie să respecte o linie de partid. Nu trebuie să respecte votul cum se dictează de la București.

Reporter: Cum a decurs pentru dumneavoastră campania electorală? V-ați concentrat pe Moldova?

GREGORIANA TUDORAN: Nu. Această campaniei este adresată tuturor românilor, fie că suntem în interiorul granițelor, fie că suntem în afară. Da, Moldova este o prioritate din punct de vedere al faptului că este cea mai săracă regiuni. Moldova este cea care își dorește foarte mult să aibă aceste investiții importante pentru autostrăzile care să o lege de restul României și de restul Europei. Dar să nu uităm că sistemul de sănătate, spitalelel regionale de urgență, școlile, toate trebuie modernizate în întreaga României. Diaspora își dorește să se poată întoarce acasă la condiții identice cu cele din afară. Suntem peste 5 milioane de români care locuim în afara granițelor din cauză că în România nu avem condiții decente de trai și nici măcar condiții decente pentru siguranța familiei noastre. Campania a decurs destul de  dificil, cu foarte multe piedici. Gândiți-vă că televiziunea națională  română oferă unui independent doar două emisiuni în care poate participa, două dezbateri, una de 9 minute și una de 8 minute. Sunt momente în care radiourile naționale evită să ia contact cu independenții. Am întâlnit și foarte multe situații în care autoritățile locale îngreunază accesul independenților la campania de afișaj, de exemplu. Pot să vă dau cel mai proaspăt exemplu de aseară, când am fost la Focșani. M-am trezit că numărul 14, care îmi este alocat pe buletinul de vot, era alocat unei alte persoane și mi s-a explicat că partidele au voie să afișeze pe câte două panouri, iar independenții doar pe un panou la sfârșitul acestei înșiruiri. Este o inducere în eroare și o încălcare a legii dacă Biroul Electoral Central a hotărât că un candidat are numărul 14 pe buletinul de vot, nu poți tu, ca și Consiliul local, să decizi că el va avea un alt număr la afișajul public. Sunt foarte multe impedimente, dar mediul online și interesul cetățeanului în a se informa în ceea ce înseamnă aceaste alegeri contează. Cred că acum, în 26 mai, vom avea o surpriză foarte bună. Vom vedea că românii sunt mult mai interesați de europarlamentare. Sunt mult mai informați și doresc mai mult decât în situațiile anterioare să se prezinte la vot.

Reporter: V-aș ruga să ne spuneți dacă la întâlnirile pe care le-ați avut cu alegătorii au fost curioși să vă întrebe ceva anume. Ce i-a interesat?

GREGORIANA TUDORAN: În general sunt interesați să afle dacă într-adevăr Europa ne susține. Da, Europa ne susține. Fondurile alocate României din păcate nu sunt absorbite, dar trebuie să lucrăm la acest aspect. M-au întrebat dacă România este văzut coruptă din afară. Și am explicat că nu. România nu este văzută coruptă din afară. Autoritățile europene înțeleg că este uneori vorba doar de niște probleme ale unor persoane conectate politic. M-au mai întrebat dacă voi rămâne neschimbată după aceste alegeri și după reușită. În general și-au pierdut încredere în clasa politică, în oameni politici, în aleși. M-au rugat să nu fac această schimbare pentru că altfel unde mai există speranța ca proiectele noastre să se împlinească și ce altă motivație mai avem să ne prezentăm la vot? Le-am promis că nu mă voi schimba și că voi rămâne aceeași. Până la urmă, activitatea mea de până acum arată implicare și totală dedicare acestor proiecte pe care le susțin din calitate de cetățean. Până la urmă, sunt un oarecare om din societatea civilă, un om care militează la Bruxelles pentru proiectele noastre pentru autostrăzi și pentru dezvoltarea regională.

Reporter: Îi sfătuiți pe alegătorii dumneavoastră să voteze și la referendumul pentru justiție?

GREGORIANA TUDORAN: Bineînțeles. Este un exercițiu democratic pe care trebuie să ni-l asumăm. Este bine să ne prezentăm la votul acesta, la referendum și să alegem după cum de dictează conștiința, respectiv să arătăm Europei că noi, românii, dorim respectarea justiției, dorim să avem niște repere absolut democratice, absolut europene în ceea ce înseamnă statul de drept în România.

 

Referendumul pentru justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis va avea loc, în 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, în aceleaşi secţii de votare.

România trimite la Bruxelles 32 de deputați.

 

 
Gregoriana Tudoran intervievată de Magda Prelipceanu