Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Bioeconomia pe agenda miniștrilor agriculturii din UE la București

bioeconomie.jpg

Image source: 
Facebook / Bioeconomy Europe

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 3-4 iunie 2019, va avea loc reuniunea informală a miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal al miniștrilor Agriculturii și Pescuitului). Evenimentul se va desfășura la București, la Palatul Parlamentului și va fi găzduit și prezidat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Tema principală ce va fi discutată în cadrul Consiliului este ”Cercetarea în Agricultură și Bioeconomie – Crearea de sinergii”. Complexitatea provocărilor cu care trebuie să se confrunte agricultura UE pentru a răspunde obiectivelor de dezvoltare durabilă necesită o cooperare consolidată în domeniul cercetării și inovării. Factorii de decizie politică trebuie să ia în considerare instrumente eficiente pentru a răspunde provocărilor care permit colaborarea și promovarea unor astfel de priorități în domeniul cercetării, precizeaza un comunicat al Președintiei Române a Consiliului UE.

Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat și ministru interimar pentru românii de pretutindeni, Ștefan-Radu Oprea, și comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, au găzduit recent conferința ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră.

Evenimentul a reunit înalți oficiali din statele litorale (Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia, Ucraina) și Republica Moldova, reprezentanți ai celor mai importante organizații regionale din zona Mării Negre și ai unor instituții financiare internaționale.

Agenda maritimă comună adoptată cu prilejul conferinței ministeriale reflectă prioritățile statelor litorale și ale Republicii Moldova în domenii precum afaceri maritime, pescuit și acvacultură, cercetare și inovare, conectivitate, protecția mediului, turism, educație, formare și dezvoltare competențe. Documentul va reprezenta cadrul pentru implementarea, pe baze voluntare, de către actori din mediile public, privat, științific și din rândul societății civile, de proiecte naționale și regionale în domeniile economiei albastre, precum și pentru atragerea de fonduri europene și investiții internaționale în regiunea Mării Negre.

Prin adoptarea Agendei maritime comune, Marea Neagră se alătură celorlalte bazine maritime învecinate cu Uniunea Europeană care au optat pentru o abordare integrată, coerentă în vederea dezvoltării economiei albastre simultan cu păstrarea unei mări cât mai curate, aspecte evidențiate atât de comisarul european Karmenu Vella, cât și de ministrul Ștefan-Radu Oprea.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

 
Rubrica Jurnal european din 23 mai 2019