UDMR suspendă colaborarea cu PSD-ALDE

UDMR suspenda colaborare PSD ALDE.jpg

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, suspendă colaborarea formațiunii sale cu PSD-ALDE (Foto: site UDMR/Banga Előd)
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, suspendă colaborarea formațiunii sale cu PSD-ALDE (Foto: site UDMR/Banga Előd)

UDMR a anunțat joi suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE. Măsura e valabilă până la rezolvarea problemei legate de cimitirul din Valea Uzului.

ACTUALIZARE: Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, spune pentru MEDIAFAX că problema ridicată de UDMR trebuie obligatoriu soluționată, prin implicarea autorităților locale și a Guvernului: ”Facem tot ce este necesar ca lucrurile să fie normale acolo. Să vedem care este de fapt problema, cum s-a ajuns la un astfel de incident. Când vorbim despre morții oricui este o chestie sfântă. Toate locurile în care sunt îngropați strămoșii, indiferent ai cui, sunt foarte importante pentru toate comunitățile și prin urmare trebuie să luăm toate măsurile ca să nu se mai întâmple așa ceva. PSD a fost întotdeauna partidul care a luat poziție și s-a implicat, atunci când au fost scandaluri legate de profanarea de morminte, când a fost scandalul cu profanarea Cimitirului Evreiesc. Am cerut tot timpul și anchete în sensul acesta. Astfel de lucruri sunt sfinte”.

 

UDMR nu va susține începând de joi nici o inițiativă sau măsură a Guvernului, iar până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect, anunță Uniunea, potrivit MEDIAFAX.

Conform unui comunicat al UDMR, Guvernul nu a luat măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației: ”În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul Laszlo Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor. În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE (...). Începând de astăzi, UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

Polițiștii din Bacău au deschis o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari, amintește MEDIAFAX.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale Primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice.