Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Comisiei Europene ar putea fi o femeie

p039880-436199.jpg

Vestager Google
Poate nu doar GAFA se vor teme de Margrethe Vestager
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2019

Ar fi o premieră: viitorul președinte al Comisiei Europene începând cu 1 noiembrie 2019 ar putea fi o femeie, anume Margrethe Vestager, actualul comisar european al concurenței. Informația reiese dintr-un interviu acordat de președintele Franței Emmanuel Macron ziarului belgian Le Soir. In 28 mai liderii UE se reunesc pentru a fixa candidaturile la posturile înalte ale UE în conformitate cu rezultatul alegerilor europene. Sau nu...

Pentru a ști ce se pregătește la Paris, trebuie acum citită presa belgiană? De ce nu? Jurek Kuczkiewicz, monsieur Europe al cotidianului belgian Le Soir, a aflat de la Emmanuel Macron care sunt criteriile pe care Paris va încerca să le impună la summitul UE din 28 mai. 

Este vorba prin urmare de candidați, bărbați sau femei care să cunoască bine Europa, să aibă o puternică legitimitate și care să facă parte din viitoarea coaliție de centru stânga pe care Macron vrea s-o înființeze în Parlamentul European după alegeri. 

Această coaliție, propusă și de candidatul social-democrat Frans Timmermans, ar trebui să se impună ca prima forță politică a momentului, reușind să detroneze, pentru prima dată după mai bine de 20 ani, atotputernicul PPE. 

Macron încearcă astfel din nou experimentul francez care l-a propulsat la Élysée, anume o formă de zdruncinare a partidelor tradiționale prin alianțe bazate pe interes comun și dorința de înnoire a unei clase politice stagnante. Coaliția despre care Macron, Timmermans și chiar Cioloș vorbesc ar aduna social democrați, liberali, ecologiști, dar și actuali membrii ai PPE. 

Să revenim la candidați. Macron descrie o persoana ideală care să nu fi fost Spitzenkandidat, sistem „democratic” denunțat acum de mai multe capitale europene. Viitorul șef al executivului UE trebuie să aibă și o bună cunoaștere a aparatului executiv, să provină din nivelele de decizie cele mai înalte. Aici ar intra în scenă Mark Rutte, premierul olandez, Charles Michel, premierul belgian și mai ales Margrethe Vestager. 

Daneza liberală în vârstă de 51 de ani, este actual comisar european al concurenței, o femeie extrem de carismatică devenită celebră în UE prin amenzile fără precedent cu care a secționat practicile Microsoft și Apple. 

Margrethe nu a fost Spitzenkandidat. Pentru a scăpa de candidatura indezirabilă a eternului Guy Verhofstadt, ALDE a preferat să nu se arunce în cursă. Pe ultima sută de metri, o echipă de potențiali candidați a fost prezentată iar la dezbaterea din 15 mai, Vestager a reprezentat ALDE. 

Această dezbatere a arătat încă o dată că doar ea și Timmermans sunt politicieni de cursă lungă. Candidatul PPE, Manfred Weber, părea complet pierdut în schimbul de opinii și de idei. Pe Weber se pare că nu-l mai vrea azi nici Germania care l-a aruncat în cursă, dar i se poate da, drept premiu de consolare, președinția Parlamentului European. 

In favoarea ei joacă și faptul că este femeie. De ani și ani, UE pretinde că se află în prima linie pentru egalitatea de șanse, dar pâna acum doar postul de Înalt Reprezentant a fost acordat unei femei. Comisia Europeană nu a fost niciodată ținută în mâna de o femeie, cu excepția parțială a anilor în care Secretar General era irlandeza Catherine Day.