Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila: ”Protocolul cu PSD nu mai poate continua”. Care a fost picătura care a umplut paharul?

Cseke Attila motiune cenzura deficit democratie.jpg

Cseke Attila acuză Guvernul că a ocolit Parlamentul (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)
Cseke Attila acuză Guvernul că a ocolit Parlamentul (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, explică la RFI care a fost ”picătura care a umplut paharul” și care a dus la suspendarea protocolului cu PSD-ALDE.

Cseke Attila spune că ”ceea ce a umplut paharul este aceea că noi am semnalat această chestiune de acum vreo patru săptămâni, deci nu este o chestiune care a izbucnit ieri, cu acea percheziție la Primăria din Sânmartin. Noi am semnalat prin adrese oficiale către Guvernul României, către autoritățile responsabile. De asemenea, Primăria comunei Sânmartin acum trei săptămâni a făcut sesizări oficiale la Inspectoratele de Poliție atât la județul Harghita, cât și la județul Bacău, deci chestiunea era cunoscută de autoritățile statului român. Nu s-a intervenit deloc în readucerea situației anterioare, s-a escaladat cu această chestiune de ieri, în care au fost percheziționați și duși la audiere cei care au făcut reclamația și cei care au legea în spatele lor”.

Senatorul UDMR precizează că ”aceasta a fost ultima picătură în pahar și s-a umplut paharul și în aceste condiții, acest protocol de colaborare nu mai poate continua, el este lipsit de obiect și așteptăm de la autoritățile statului român să rezolve conform legii, care trebuie să fie aplicabilă și să apere și drepturile comunității maghiare și legea este de partea comunității maghiare, să restabilească situația anterioară”.

Întrebat dacă UDMR ar mai fi suspendat protocolul de colaborare cu PSD-ALDE, în cazul în care nu ar fi apărut scandalul legat de cimitirul din Valea Uzului, Cseke Attila a răspuns: ”Întrebările cu dacă... știți, nu au o relevanță, pentru că nu au o finalitate. N-aș putea să vă spun, evident că acest subiect este atât de sensibil și trebuia rezolvat imediat de autoritățile statului român, nu lăsat să escaladeze în acest mod (...). În ce privește protocolul, din punctul nostru de vedere, în mod clar, el astăzi este lipsit de obiect și așteptăm ca autoritățile să-și facă datoria”.

Cseke Attila, despre suspendarea colaborării UDMR cu PSD, după scandalul legat de cimitirul din Valea Uzului