Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Europene: Mesajele liderilor politici. Pentru ce au votat Dăncilă, Orban sau Cioloș?

alegeri_politici.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Președintele Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au votat deja. La fel au făcut-o și liderii principalelor partide, cu excepția lui Liviu Dragnea, care ar urma să voteze într-o locație secretă. 

Președintele Klaus Iohannis a votat la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție, pe care el l-a convocat.  Șeful statului a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală.”Veniți la vot, dragi români! Veniți la vot pentru că astăzi puterea politică este la voi, astăzi decidem cum arată România de mâine. (...) Veniți, dragi români la vot! Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru!”, a transmis președintele după ce a votat.

Premierul Viorica Dăncilă a votat doar la alegerile pentru Parlamentul European, nu și la referendum: 

„Am votat pentru o echipă care să nu se voteze împotriva României. O reprezentare demnă este ceea ce vor toți românii. Am votat pentru că o Românie puternică va conduce la o Uniunea Europeană puternică”, a afirmar premierul.Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a votat doar la europarlamentare, nu și la referendum: 

„Văd că este o participare numeroasă și acest lucru mă bucură, pentru că este interes pentru aceste alegeri, (...) Am votat cu convingerea că cei care ne vor reprezenta din partea partidului pe care îl conduc vor merge acolo cu gândul clar de a reprezenta interesul României, de a face ca România să fie o voce respectată, tratată de la egal la egal, ca România să facă parte din grupul celor care iau decizii, să nu fie ca până acum - una din țările care numai au urmat deciziile luate de alții. (…)”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. 

„Este un scrutin extem de important, atât prin situația în care se află UE. Trebuie să creăm un nou început al UE. Pentru România avem acest referendum convocat de președinte în care românii sunt chemați să răspundă dacă vor stat de drept sau nu. Acesta e mesajul de fond al celor două întrebări. Aici, în mod clar, trebuie să răspundem pozitiv, prin prezență.E un semn bun, că e aglomerat la secția de votare din „Jean Monnet”, unde de regula este foarte lejer”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, după ce a votat..

A votat și liderul USR, Dan Barna:


„Am votat pentru cei care vor aduce mai mult respect pentru România. Am votat şi pentru poporul român, pentru demnitate şi pentru dorinţa de a fi egali cu cei din marea familie europeană din care facem parte”, a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Declarații a dat și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu:”Am votat ca să fiu sigur că România va fi condusă de oameni cinstiți și corecți, de oameni care respectă legea și nu de hoți. Am votat ca să fiu sigur că guvernul nu va mai putea emite ordonanțe de urgență prin care să calce în picioare drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, să calce în picioare independența justiției, să pună între paranteze parcursul european al României”, a transmis președintele PNL, Ludovic Orban:„Sunt convins de faptul că foarte mulți români așteaptă ziua asta încă din iarna anului 2017, când stăteam în stradă. A venit ziua când putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm, prin vot. Sper să fie cât mai mulți români care să ia decizia să meargă la vot. Acum, foarte mulți români știu exact de ce să voteze și la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție. Va fi un vot semnal pentru cei care conduc România”, a spus și Dacian Cioloș.

Am votat din instinct de conservare. Când vezi că cineva te duce cu mașina în prăpastie, îl tragi de volan, nu te sinucizi. Dacă vine multă lume la vot câștigă România”, a declarat și liderul Pro România, Victor Ponta

"Am votat pentru o Uniune Europeană puternică, în care vocea comunității maghiare se va auzi, avem nevoie de o reprezentare puternică. Am votat pentru o prezență solidă în PE. La fel, am votat și la referendum și recomand tuturor cetățenilor cu drept de vot să meargă la urne și să voteze, fiindcă astăzi este ziua în care nu putem fi nici obosiți, nici dezamăgiți, trebuie să fim prezenți la vot. Recomand fiecăruia să meargă și să voteze la europarlamentare", a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

România are alocat un număr de 33 de locuri în PE, din 751 disponibile..