Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programul secțiilor din diaspora s-ar putea prelungi. Apel la calm, după o serie de incidente

Facem apel către votanți să manifeste un comportament civilizat, transmit reprezentanții Biroului Electoral pentru Diaspora, care admit însă că sunt incidente la secțiile din Spania, Italia sau alte țări unde românii au venit în număr mare să voteze la alegerile europarlamentare și referendum.

În Germania sau Italia a fost solicitată prezența Poliției, spun autoritățile.  Sunt deja 180 de mii de cetățeni români care au votat în străinătate, record absolut, număr peste cel înregistrat în turul doi al alegerilor prezidențiale. 

Reprezentanții BED spun că au transmis solicitarea de prelungire a programului de vot. Decizia aparține însă Biroului Electoral Central. 

Noi am asigurat 441 secții de votare în străinătate, număr record. Totuși, s-au semnalat unele aglomerații (...) Am și transmis către BEC sesizările venite de la secțiile de votare din Italia îndeosebi de prelungire a programului. (...)Facem apel la cetățenii români care stau la cozi să menifeste un comportament civilizat deoarece ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal. (...) De multe ori limbajul este incalificabil. 

Sunt cozi la secțiile de votare din străinătate.  Imagini preluate de presă arată cozi Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen, Berlin sau Stuttgart.