Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele reacții după alegerile europarlamentare: Iohannis cere demisia Guvernului

iohannis

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a cerut duminică seară, după anunțarea primelor estimări privind rezultatele alegerilor europarlamentare, demisia guvernului Dăncilă.

”PSD a obținut un rezultat pe măsura realizărilor din doi ani și jumătate. Este clar că acest accident al democrației românești, guvernarea PSD, trebuie să dispară. În ultima acestui rezultat, Guvernul trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate fi interpretat în niciun alt fel”, a spus șeful statului.

El a mulțumit românilor pentru participarea masivă la vot, în special a celor din diaspora:

”Din păcate nu peste tot lucrurile au mers bine. Am văzut cozi, mai ales în diaspora. Mulțumesc românilor care au avut răbdare să ajungă. Cu toții au votat pentru o Românie Europeană”, a spus el.

La rândul său președintele PSD Liviu Dragnea a apreciat că ”aceste rezultate nu ne pot bucura”, dar a făcut un apel premierului Dăncilă să nu demisioneze.

”Nu sunt niște rezultate care să bucure PSD. Eu în viață mi-am asumat și ce am făcut și ce nu am făcut (...) Eu nu am spus niciodată că vreau să candidez la președinția României. La mine termenele sunt programate în funcție de evenimentele politice. PSD foarte curând trebuie să desemneze un potențial candidat (la prezidențiale – n.r.), am înțeles că ALDE îl susține pe dl Tăriceanu. Analiza cred că trebuie făcută între Gabriela Firea și Tăriceanu. Trebuie văzut care din cei doi candidați are cele mai mari șanse. Din partea partidului nu hotăresc eu, sper să particip la ședința CEX. O să solicit colegilor ca în ultima parte a lui iunie prima parte a lunii iulie să se organizeze un Congres. PSD a mai trecut prin astfel de momente, mult mai rele și mult mai grele. Le cer tuturor colegilor să țină unit partidul. Îi solicit premierului să nu care cumva să-și depună mandatul”, a spus, printre altele, Liviu Dragnea.

 

Dan Barna: Guvernul trebuie să plece

Referendumul despre ce fel de Românie vrem să fim a trecut, a declarat Dan Barna, după rezultatelor exit poll. Acesta a spus totodată că ”Guvernul trebuie să plece, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură”. Rămânem mobilizați cu toții până la numărătoarea finală a voturilor, a spus și Dacian Cioloș.

"Astăzi, România a răspuns prin acel referendum. USR vă promite că Fără penali va ajunge literă în Constituție. După 3 ani de minciună, de hoție si dispreț, românii au arătat în ce direcție vrem să mergem - justiția trebuie să rămână independentă, iar România o țarã eurpeană. Cerem demisia Guvernului Viorica Dăncilă. Mizeria de la votul din diaspora arată că Guvernul Dăncilă trebuie să plece.", a declarat Dan Barna, care a adăugat că ”din punctul nostru de vedere, soluția este alegerile anticipate. Acest Guvern trebuie să plece, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură”.

De asemenea, Dan Barna, întrebat dacă USR ar intra de mâine la guvernare, a spus că ”Pentru USR nu este o opțiune să intre la guvernare alături de cei care i-au fost alături lui Liviu Dragnea, nu există nicio variantă aritmetică”

La rândul său, Dacian Cioloș a spus că votul de astăzi ”arată nu numai că avem nevoie de un nou Guvern, dar ne arată că alianța va continua și va construi o Românie europeană, este un proiect de succes”.

”Românii au dat un exemplu, o mobilizare de excepție. Încă o dată, românii din diaspora au arătat că le pasă de ce se întâmplă în țară și vor o țară demnă. Rămânem mobilizați până la numărarea finală a voturilor în secții, prin delegații nostri.", a declarat Dacian Cioloș.

Dan Barna a mai promis că "Nu plecăm din nicio secție pânâ nu se numără ultimul vot, până nu se dau rezultatele finale."