Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Brexit - triumf în alegeri europarlamentare în Marea Britanie

farage.jpg

Nigel Farage
Nigel Farage a înființat Partidul Brexit de foarte puțin timp
Sursa imaginii: 
PA

Partidul Brexit condus de Nigel Farage s-a clasat pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European, cu peste 30% din voturi. Partidul Conservator de guvernământ și Partidul Laburist din opoziție au obținut rezultate foarte slabe.

Lansat acum doar șase săptămâni partidul condus de Farage are un mesaj foarte simplu: Marea Britanie trebuie să iasă din Uniunea Europeană cât mai curând, chiar și fără un acord negociat. 

Farage a condus acum cinci ani Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care se clasa atunci pe primul loc cu 27% în scrutinul european și care acum s-a prăbușit la 3%.

Conservatorii s-au clasat pe locul al cincilea cu 9% (-15% față de 2014), iar Laburiștii pe locul al treilea cu 14% (-11%) - cele mai slabe rezultate într-un scrutin național din ultimul secol, de la introducerea votului universal.

Pe lângă Partidul Brexit principalii beneficiari ai acestui scrutin au fost Partidul Liberal Democrat, care cu 20% (+13%) s-a situat pentru prima oară pe locul doilea înaintea celor două mari partide într-un scrutin național și Verzii, cu 12% (+4%).

Atât Conservatorii cât și Laburiștii au fost pedepsiți de electorat pentru eșecul de a ajunge la un compromis în privința acordului cu UE, ceea ce a dus la amânarea datei Brexit de două ori și care acum este fixată pentru 31 octombrie 2019.

Atât Liberal Democrații cât și Verzii au prezentat un mesaj la fel de clar, dar diametral opus Partidului Brexit: Marea Britanie trebuie să rămână în UE. 

Prim ministrul Theresa May a anunțat săptămâna trecută că va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie, deschizând calea alegerii unui nou lider, care apoi va deveni noul prim ministru.