Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania - Scrutin de proporții câștigat de socialiști

spania.jpg

Spania - Scrutin de proporții câștigat de socialiști
Sursa imaginii: 
AFP Photo/OSCAR DEL POZO

Spaniolii au fost chemați duminică la urme ca să-și aleagă reprezentanții în parlamentul comunitar, dar tot duminică au fost convocate alegeri municipale și  alegeri regionale în 12 comunități autonome, după ce cu doar patru săptămâni în urmă au avut loc alegerile parlamentare. Un ultim examen electoral care pune capăt unei obositoare campanii politice care a demarat cu un an în urmă, odată cu d estituirea lui Mariano Rajoy și ia sfârșit acum restructurând întreaga scenă politică spaniolă.

Marele câștigător al acestui ultim scrutin este fără îndoiala Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, care cu o lună în urma reușea să câștige alegerile generale, iar acum reușește să se impun în cea mai mare parte a teritoriul, câștigând în majoritatea localităților și  a guvernelor regionale și adjudecându-și 20 de fotolii de europarlamentari dintre cele 54 care revin Spaniei. Socialiștii revin în forță pe scena politică, confirmând revirimentul nesperat de la alegerile generale din 28 aprilie, iar Pedro Sanchez, un politician contestat în urmă cu doi ani de liderii propriului partid, reușește să-și impună candidații în toate cele trei scrutine.  

´´ Vom fi cel mai important grup social-democrat în instituțiile europene (...) si asta pentru noi este o mare responsabilitate, responsabilitatea de a construi o alternativă social-democratică, o alternativă progresistă, fiindcă vrem să construim o Europa cu un puternic caracter social,  dar și o Europă a oportunităților ´´, declara Pedro Sanchez după aflarea rezultatelor.

Marele perdant al scrutinului de duminică continuă să fie, ca și în alegerile generale, Partidul Popular al fostului premier Mariano Rajoy, cu 12 europarlamentari, deși de data aceasta popularii ar putea, în urma alegerilor locale, să-și impună candidații în câteva importante primării, inclusiv la primăria Madridului, însumând majoritatea absolută cu ajutorul liberalilor de la Ciudadanos și  a partidului de extremă dreapta, Vox, deși alegerile au fost câștigate cu o majoritate simplă de Mas Madrid, formațiunea politică a actualului primar, Manula Carmena.

Liberalii nu reușesc sa se convertească în liderii blocului de dreapta, așa cum si-au propus în campania electorală și rămân pe locul trei în urma socialiștilor și a popularilor cu doar 7 europarlamentari.

Unidas Podemos, partidul indignaților, continuă să se fragmenteze și să-șii piardă electoratul, rămâne cu 6 europarlamentar și pierde primăria Barcelonei, în favoare secesioniștilor, care au promis că o vor transforma în capitala republicii.

Cele două partide catalane secesioniste, Junts per Catalunya și Esquerra Republicana vor avea fiecare câte doi parlamentari în Europa, printre care se vor afla Oriol Junqueras și Carles Puigdemont.

Rezultatul fostului prim-ministru francez, Manuel Valls, candidat la Primăria Barcelonei, a fost departe de expectativele pe care le aveau liberalii situându-se doar în poziția a patra.

Începând din această săptămâna demarează de facto noua legislatură. După consumarea alegerilor din 26 mai, care au pus capăt unei încordate tensiuni electorale, vor începe negocierile pentru învestitura lui Pedro Sánchez, câștigător al alegerilor generale din 28 aprilie, dar și a guvernelor municipale și cele regionale. Partidul Socialist, asa cum am spus, este cea mai votata formațiune politica, dar alianțele partidelor de dreapta ar putea să-i împiedice să guverneze în multe localități și comunități autonome.

 

 
Ascultă AICI corspondența din Spasnia