Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Conferință despre justiția digitală la București

steag_ue.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministerul Justiției din România și Comisia Europeană au organizat, în perioada săptămâna trecută, Conferința ”e – Justiție – Provocări și Oportunități în Era Digitală”. Conferința s-a adresat specialiștilor IT, practicienilor și factorilor decidenți din cadrul sistemelor judiciare iar temele de discuție au fost: inteligența artificială, Blockchain sau automatizarea proceselor.

Participanții au vorbit despre atât despre oportunitățile cât și despre provocările generate de ritmul rapid al progresului tehnologic, precum și despre aspectele filozofice și etice generate de implementarea unor astfel de instrumente în domeniul justiției.

În deschiderea lucrărilor, Ion Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, a subliniat faptul că ”dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a instrumentelor informatice  puse la dispoziția atât a celor care înfăptuiesc justiția, cât și a justițiabililor, sunt condiții sine-qua-non ale evoluției unui sistem judiciar. Mai mult, în situația noastră, a statelor membre, considerăm că trebuie să acordăm o atenție deosebită facilitării cu ajutorul tehnologiei a cooperării transfrontaliere europene.”

România încurajează folosirea tehnologiilor moderne – precum învățarea automată de către mașini, inteligența artificială – în susținerea activității sistemelor judiciare și, în egală măsură, se preocupă de asigurarea cadrului legal necesar pentru utilizarea acestora.

 

În contextul priorității acordate de Președinția română a Consiliului UE, regiunii Balcanilor de Vest și politicii de extindere, Ministerul Afacerilor Externe organizează, la București, mâine și poimâine conferința „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”.

Evenimentul, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene și al Norvegiei, este organizat în cooperare cu parteneri regionali precum Consiliul Cooperării Regionale  și Biroului de Cooperare Regională pentru Tineret. La conferință vor participa tineri din regiunea Balcanilor de Vest și Uniunea Europeană, oficiali români și străini, reprezentanți ai instituțiilor europene, ai organizațiilor internaționale și regionale, ai industriei IT și ai start-up-urilor, precum și reprezentanți ai mediului universitar.

Evenimentul își propune să încurajeze tinerii din Balcanii de Vest să își construiască un viitor în țările lor în perspectiva integrării europene a acestora, să contribuie la identificarea unor soluții pentru creșterea gradului de incluziune socio-economică a tinerilor în statele din regiune și să faciliteze stabilirea unui dialog durabil la nivelul tinerilor din UE și Balcanii de Vest, stimulând cunoașterea reciprocă, precum și atașamentul acestora față de valorile europene.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal european: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

 
Rubrica Jurnal european din 27 mai 2019