Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase: Eșecul PSD se datorează felului arogant, sfidător și mincinos în care și-a făcut campanie

tanase.jpg

Iohannis a câștigat pentru că e prooccidental. Dăncilă va pierde șefia PSD, baronii vor face politica partidului, spune la RFI politologul Stelian Tănase.
Iohannis a câștigat pentru că e prooccidental. Dăncilă va pierde șefia PSD, baronii vor face politica partidului, spune la RFI politologul Stelian Tănase.
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Tănase

Eșecul PSD în alegerile europarlamentare este o catastrofă politică și personală atât pentru Liviu Dragnea cât și pentru partid, spune la RFI politologul Stelian Tănase. Mașinăria de vot s-a gripat și din cauza felului de a face campanie al PSD, extrem de arogant, sfidător și mincinos. Lumea nu a mai vrut să se lase păcălită, apreciază analistul. Stelian Tănase atrage însă atenția că PSD are încă majoritatea parlamentară cu care poate să voteze ce dorește. Are guvernul său, indiferent de rezultatele de ieri. „Oamenii vor avea un foarte înalt orizont de așteptare și vor fi dezamăgiți că în următoarele trei luni, până la alegerile prezidențiale, nu se întâmplă nimic” (AUDIO).

Stelian Tănase: Știrea zilei este eșecul total al PSD, ieri, în alegerile europarlamentare și referendum. Este o catastrofă politică și personală pentru Liviu Dragnea și pentru partid. Mașinăria partidului evident nu a funcționat. Asta a fost o cauză. Iar a doua a fost prezența masivă la vot care a relativizat, a pus în alt cadru numărul de voturi luat de PSD. Eșecul este foarte mare din două puncte de vedere. Unul este faptul că în doi ani au pierdut 20 de procente. Acum doi ani lua 46 de procente, când a fost dezastru pentru dreapta, mai ales prin neparticiparea electoratului de dreapta. Pe de altă parte, ca număr de europarlamentari, dacă lucrurile merg așa, vor scădea de la 17 la 8 - 9. Un adevărat dezastru.

Reporter: Credeți că a fost un boicot al unor baroni?

Stelian Tănase: E greu de spus. Dragnea, Oprișan, doamna Andronescu și alții aseară au spus că va fi un CEX și că acolo se va face analiza. Cum am văzut noi, privind la televizor, mergând pe stradă, stând de vorbă cu diverși lideri cu care avem cunoștințe? A fost o nefuncționare. Poate că unii baroni l-au boicotat pe Dragnea, dar asta este foarte relativ. Dacă pierde Dragnea, în formula de acum cu el lupul alfa, pierde tot partidul, inclusiv baronul respectiv. Nu cred că i-au întins o capcană ca să îl piardă pe Dragnea. Miza era prea mică în raport cu interesele mari ale acestor baroni ca să își continue afacerile. Evident mașinăria a fost gripată. Nu a funcționat. Aș mai spune și că a fost și felul de a face campanie al PSD, extrem de arogant și de sfidător, pe de o parte și pe de altă parte mincinos. S-au vehiculat idei de genul la fiecare scuipat al vostru noi facem o școală. Unde sunt școlile alea? La fiecare înjurătură a voastră noi facem autostradă. Unde sunt autostrăzile? Nu există. Mai mult de jumătate din școlile românești au wc-uri în fundul curții. În doi ani de guvernare trebuiau să rezolve asta. Au promis în campania electorală. Lumea a avut sentimentul încă unui val de minciuni de care s-a lăsat păcălită acum doi ani la alegeri. Acum nu a mai vrut să se lase păcălită. Eu cred că trebuia schimbată strategia de campanie dacă ar fi vrut să se facă credibili. Ei au venit cu aceeași aroganță și cu aceleași minciuni dovedite deja de experiența electoratului, așa încât nu aveau cum să câștige.

Reporter: Se prefigurează la orizont alegeri prezidențiale în care avem doar un candidat declarat la această oră, Președintele Iohannis. Liviu Dragnea a spus că nu.

Stelian Tănase: Cred că putem să declarăm, dar nu știu după situația de ieri, și pe Tăriceanu, care de un an ne spune că el candidează într-o formulă sau alta. El e decis să candideze și cu și fără sprijinul PSD. Altfel nu are cum să își trateze partidul.

Reporter: Cât de legitimat este un lider politic a cărui formațiune are sub pragul de accedere în Parlamentul European, sub 5%?

Stelian Tănase: Ar trebui să nu mai candideze, dar cred că la ambiția lui Tăriceanu nu se va lăsa dus. Normal ar fi acum să demisioneze din funcția lui de președinte al ALDE. Evident că partidul s-ar dizolva în următoarele 24 de ore. Ăsta este un partid fantomă, care nu există. Esto o remorcă, așa cum are un camion o remorcă, la PSD. El a fost inventat de Tăriceanu ca să fie președintele Senatului. Și a adunat o armată de strânsură crae nu a făcut nicio propunere, nu și-a făcut un șleau prin care să fie recunoscut. Ei sunt băieții ăia, iese Tăriceanu și spune ce a zis Dragnea. Repetă și el. Și a fost sancționat. Neavând identitate lumea nu a știut pentru ce votează. Când votezi cu ALDE, nu votezi cu nimic. Mai bine poți să votezi cu PSD, care este autorul patentului.

Reporter: Totuși, Norica Nicolai și Renate Weber sunt membri ALDE și sunt și europarlamentari.

Stelian Tănase: Nu mai sunt acum, gata. Credeți că au fost niște europarlamentari străluciți? Cred că au fost de o mediocritate absolută. Nu cred că au promovat ceva sau au ceva. Erau acolo de umplutură. Avea Tăriceanu o obligație. Ele au venit în ALDE cu această condiția. Cam așa a fost. A fost un troc, dar nicun pic de politică.

Reporter: Gabriela Firea i-a răspuns lui Liviu Dragnea după ce acesta a nominalizat-o ca posibil prezidențiabil. A spus că nu își dorește să candideze la președinție.

Stelian Tănase: Firea este inteligentă. A lucrat mulți ani în presă. Știe să își adune informația. NU a făcut nimic ca primar. Nu este un administrator, dar e un om de imagine. Știe să facă presă, imagine, să apară bine pe sticlă. Firea a dat acest răspuns pentru că știe un lucru foarte simplu. Nu are nicio șansă să câștige, nici să treacă în turul doi. Așa încât nici nu vrea să se expună. De altfel, nici nu va mai fi ales primar la București. Probabil USR va pune primar, care va zdrobi PSD în alegerile care vin.

Reporter: Un ultim comentariu v-aș ruga, despre referendum. Nu doar că a fost validat, a întrunit cvorumul, ci a primit și vot majoritar „da”, peste 80%. Ce ar trebui să se întâmple pe viitor?

Stelian Tănase: Ar trebui să se întâmple lucrurile care sunt puse în întrebări. Dar cred că nici Iohannis nu știe ce a vrut cu întrebările astea. Lumea a votat cu Iohannis. Lumea a votat împotriva PSD și nu răspunzând la întrebări. Nici nu așteaptă mare lucru după referendum. Nici nu poate din punct de vedere constituțional. El e consultativ. Normal că parlamentarii, politicienii ar trebui să țină cont de voința electoratului. Dar cert este că nimeni nu dorește ordonanțe de urgență, decrete de amnistie, grațieri și asemenea lucruri. Lumea este foarte tensionată pe ideea că oamenii ăștia, care de 30 de ani fură și au supus România unui jaf continuu și sunt și la putere, doresc acum să-și salveze și cariera și libertatea și averile. Lumea nu dorește așa ceva și este o exasperare, este ceva insuportabil. Dacă se îmtâmpla așa ceva, dacă în primăvara asta ar fi dat o ordonanță, lumea ieșea în stradă. Asta este starea de spirit și cred că PSD nu a simțit sau a simțit. Iată, nu a avut curaj să vină cu un act. Iohannis a făcut bine. A declarat un referendum ca să lămurească această stare, vreți sau nu vreți. Lumea a răspuns clar, nu dorim așa ceva. Nu cred că se va mai întâmpla. Nu cred că va mai îndrăzni cineva. De altfel, PSD nici nu mai are forța politică necesară. Dar atenție. Să fim atenți, PSD are încă majoritatea parlamentară cu care poate să voteze ce dorește. Are guvernul său, indiferent de rezultatele de ieri. Mi-e teamă că oamenii vor avea un foarte înalt orizont de așteptare și vor fi dezamăgiți că în următoarele trei luni, până la alegerile prezidențiale, nu se întâmplă nimic. Da, nu se va întâmpla nimic.

 

 
Politologul Stelian Tănase despre rezultatele scrutinului din 26 mai