Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: electoratul britanic e în continuare profund divizat

pro_anti_brexit.jpg

Partidele anti-Brexit depășesc scorul cumulat al celor pro-Brexit dur
Sursa imaginii: 
PA/BBC

Triumful Partidului Brexit în alegerile europarlamentare din Marea Britanie a fost însoțit de un rezultat mai puțin observat: rezultatul foarte bun al partielor anti-Brexit. Electoratul britanic rămâne la fel de divizat pe tema ieșirii din Uniunea Europeană.

Locul întâi cu 31% din voturile exprimate de partidul lansat de Nigel Farage cu numai șase săptămâni în urmă poate părea un rezultat excepțional, dar nu trebuie uitat că Partidul Brexit nu a plecat de la zero.

Farage, un lider politic charismatic și mult mai abil decât rivalii săi din alte partide, a moștenit capitalul electoral al Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), pe care l-a condus la victorie cu cinci ani în urmă în același scrutin, cu 27%, UKIP căzând anul acesta la 3%,

În plus, Partidul Brexit a adunat o bună parte din sprijin de la votanții Partidului Conservator, nemulțmiți că Brexit pentru care au votat în referendumul din 2016 nu s-a materializat încă, vina dând-o pe liderul Conservator, premierul Theresa May.

Electoratul a pedepsit nu numai partidul de guvernământ, ci și pe principalul partid de opoziție - Laburiștii, pentru lipsa de claritate în poziția față de Brexit. Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, a fost divizat pe tema convocării unui al doilea referendum în privința Brexit.

Ca atare, electoratul anti-Brexit s-a transferat masiv, mai ales către Partidul Liberal Democrat (+13% față de acum cinci ani), Verzii (+4%), Change UK, Partidul Naționalist Scoțian și Partidul Naționalist Galez, care împreună au pest 40% din voturi, față de 35% Partidul Brexit și UKIP. 

Alegerea liderului Conservator

Aceste rezultate arată nu doar o divizare a electoratului, ci și o radicalizare a poziției față de Brexit: pe de o parte o ieșire din UE fără acord, pe de alta oprirea Brexit, cele doouă opțiuni cumulând 75% din voturile electoratului. 

Theresa May
Theresa May a anunțat că va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie
Sursa imaginii: 
Sky News

Primul efect ar urma să se resimtă în alegerea noului lider al Partidului Conservator, care o va înlocui pe Theresa May după demisia acesteia pe 7 iunie și apoi în funcția de prim ministru.

Problema este că noul lider al Partidului Conservator va fi ales dintre doi candidați desemnați de cei 314 deputați Conservatori votanții fiind cei 124000 de membri ai partidului, care, conform sondajelor de opinie au votat în majoritate pentru Partidul Brexit în scrutinul europarlamentar și deci pentru un Brexit dur, chiar fără acord. 

Dar noul prim ministru Conservator, chiar dacă va dori să aleagă calea ieșirii din UE fără acord pe 31 octombrie va trebui să depășească un obstacol aparent insurmontabil: parlamentul britanic a exclus prin vot ieșirea din UE fără acord.

Dacă cineva se aștepta ca anunțata demisie a premierului May și acest bizar scrutin europarlamentar să clarifice situația Brexit atunci se pare că s-a înșelat.