Alegeri europene: grupurile PPE și S&D nu mai sunt atotputernice

d7j8y2sw4aamix0.jpg-large.jpeg

rezultat PE
Ultimele rezultate publicate de Parlamentul European
Sursa imaginii: 
European Parliament

Creștin democrații și social democrații europeni pierd locuri în Parlamentul European în favoare liberalilor, a macroniștilor și a extremelor. O alianță de centru stânga contra PPE rămâne posibilă. Ea va determina șefia Comisiei Europene. 

Parlamentul European are 751 de locuri, pe primele două poziții ca număr de aleși rămân creștin democrații (PPE) și social democrații (S&D).

PPE scade la 182 de locuri de la 214, S&D scade la 147 de la 186, în schimb ALDE urcă din nou pe locul trei, după zece ani, cu 109 locuri. 

ALDE se aliază însă cu macroniștii (LREM) fără de care nu ar fi putut ajunge la acest scor. 

PPE ar mai putea pierde alte locuri dacă Viktor Orban decide să părăsească acest grup în favoare conservatorilor (ECR). PPE se așteaptă la această mișcare, mai ales după votul de blam dat de creștin democrați lui Orban, dar speră ca și S&D să piardă prin excluderea PSD-ului. 

O alianță de centru stânga este mai departe în discuție, aceasta ar detrona PPE prin unirea forțelor S&D, ALDE si ale Verzi care au progresat și ei, mai ales în nordul Europei. 

Dar extremele urcă și ele oarecum de o manieră neașteptată și acolo unde erau mai puțin prevăzute, adică în, Belgia. In Franța și Austria rezultatul acesta fusese asteptat, la fel și în Olanda, unde în cele din urma s-a produs contrariul. Privind Italia, rezultatele lui Matteo Salvini nu au surprins. 

Marine Le Pen (RN) a câștigat pariul europenelor în ciuda recentei sale condamnări pentru fraudă cu banii europeni, iar în nordul Belgiei Vlaams Belang progresează după ani de regres. In sudul Belgiei, PTB (extrema stângă) se clasează cu 7% imediat în spatele socialiștilor, dar nu intră în Parlamentul European. 

Alianța de centru stânga pune în pericol șefia creștin democrată a Comisiei Europene, care ar reveni de drept PPE-ului în urma rezultatelor. Dar dacă socialiștii, liberalii și verzi aleg să se coalizeze, Frans Timmermans și Margrethe Vestager sunt bine plasați pentru a-l devansa pe Manfred Weber. 

Iar Weber are o concurența serioasă chiar în PPE, asul din mânecă al creștin democraților fiind Michel Barnier care nici nu și-a depus candidatura. 

Se pare însă ca sistemul „democratic” pentru alegerea președinției Comisiei Europene (Spitzenkandidat) și-a atins limitele, mulți lideri europeni doresc să se întoarcă la metoda veche a trocurilor politice. 

Un summit european este prevăzut în 28 mai la Bruxelles, el lansează marea târguială pentru posturile la vârful UE.