Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză în PSD, după condamnarea lui Liviu Dragnea

scandal_psd_condamnare_liviu_dragnea.jpg

Tensiuni la PSD, după ce Liviu Dragnea a ajuns la închisoare (Sursa foto: Facebook/PSD)
Tensiuni la PSD, după ce Liviu Dragnea a ajuns la închisoare (Sursa foto: Facebook/PSD)

Momente dificile pentru PSD, după ce liderul său, Liviu Dragnea, a fost trimis la închisoare și după pierderea alegerilor europene. Liderii formațiunii se reunesc marți în Biroul Permanent și apoi în Comitetul Executiv, pentru a stabili calea de urmat.

ACTUALIZARE: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marți că nu va candida la șefia PSD: ”Au fost colegi care mi-au spus că aș fi cea mai potrivită și că ar trebui să-mi asum această poziție foarte dificilă într-un moment greu al PSD, în care mulți fug de PSD, pentru că ei consideră că partidul a ajuns la un scor foarte mic. Eu când eram președinte intermar la București, în București PSD a câștigat 45%. Acum, cu alt interimar, PSD a ajuns la 20%. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă. Sunt colegi care m-au sunat și mi-au spus că aș fi cea mai îndreptățită persoană să preiau șefia partidului. Am spus sunt un om de echipă și că nu doresc”.

 

Condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive din Teleorman și eșecul de la alegerile europene au deschis calea unor confruntări în PSD.

Liderul filialei Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marți că este adeptul alegerilor anticipate: ”Eu sunt adeptul celei de-a treia soluții, în sensul că există un grad foarte mare de contestare din partea Opoziției, există o opoziție netă și fățișă din partea președintelui Iohannis față de guvernarea PSD, există și un vot popular la care e foarte greu să decelăm cu exactitate cât a fost la europarlamentare și cât a fost dat împotriva persoanei Dragnea. Pentru a lămuri lucrurile, eu cred că ar trebui să mergem pe anticipate în cel mai rapid mod posibil, pentru a nu da posibilitatea acelora care contestând vehement guvernarea PSD, nu doresc cu adevărat să-și asume sarcina de guvernanță”.

De partea sa, președintele interimar al PSD, premierul Viorica Dăncilă, nu susține varianta alegerilor anticipate: ”Nu, nu este o variantă”.

”Deciziile le luăm în cadrul forurilor statutare. Nu sunt adepta ca deciziile să fie luate doar de președinte”, mai afirmă Viorica Dăncilă.

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, exclude scenariul anticipatelor și spune că PSD trebuie să mențină Executivul până în 2020, când parlamentarele vor decide noua majoritate.

Întrebat cum este PSD fără Liviu Dragnea, Oprișan a răspuns: ”PSD arată mai frumos”.

La rândul lui, vicepreședintele PSD Robert Negoiță declară că ”e mai mult decât evident ca s-a greșit și s-a greșit grav. Dacă discutăm despre faptul că s-a greșit grav, asta înseamnă că greșelile trebuie îndreptate (...). PSD ar trebui să facă un pas în spate și să cedeze guvernarea, pentru că nu poți guverna cu 23%”.

Primarul PSD din Bacău, Cosmin Necula, cere și el într-un mesaj pe Facebook demisia premierului Viorica Dăncilă: ”Cred că poporul a spus Partidului Social Democrat suficient. Este momentul să înțelegem mesajul pe care ni l-au transmis oamenii. Clar și transparent, cetățenii spun că noi trebuie să plecăm de la guvernare. Cred că este momentul să recunoaștem că acesta nu a fost un simplu vot, iar europarlamentarele din 2019 au echivalența unor alegeri parlamentare”.