Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurodeputata socialistă Ana Gomes la RFI: Liviu Dragnea a primit ce merita

Ana Gomes consideră că Liviu Dragnea a primit ce merita (Sursa foto: Facebook/Ana Gomes)

Liderii PSD care l-au apărat pe Liviu Dragnea ar trebui să suporte consecințele și dacă au vreun pic de decență, să-și dea demisia, pentru că au pătat numele PSD-ului și al familiei socialiste europene, care a plătit scump. Iată ce declară într-un interviu la RFI eurodeputata socialistă portugheză Ana Gomes, una dintre vocile cele mai critice ale grupului S&D la adresa PSD. Ea consideră că Liviu Dragnea a primit ceea ce merita, prin condamnarea la închisoare.

Ana Gomes: S-a procedat corect, pentru că acest om reprezenta o răspundere teribilă nu doar pentru România și PSD, ci și pentru întreaga familie socialistă din Parlamentul European și din Europa. S-a văzut și din cum au votat alegătorii din România la alegerile europene, unde PSD a scăzut dramatic. Era cunoscută și investigația OLAF, care a concluzionat împreună cu autoritățile române că Liviu Dragnea a format o organizație infracțională, pentru a fura fonduri europene, așa că era de așteptat să ajungă la închisoare și să nu mai influențeze guvernarea din România, așa cum a făcut-o ca lider al partidului.

 

Rep.: În acest caz, Liviu Dragnea a fost condamnat pentru angajări fictive la Protecția Copilului din Teleorman. Credeți că a primit până la urmă ceea ce merita?

A.G.: În mod evident, vorbim de o personalitate foarte-foarte penală, care face abuz de putere în interes personal și da, este ceea ce merită, iar daunele provocate PSD-ului și familiei noastre politice europene reprezintă dovada că nu ar fi trebuit să i se permită să rămână la putere atât de mult și să abuzeze de influența sa asupra Guvernului. Îmi pare rău că autoritățile române și Guvernul s-au lăsat abuzate de acest personaj.

 

”Cei care l-au apărat pe Liviu Dragnea ar trebui să se acopere de rușine”

 

Rep.: Ce credeți că ar trebui să se întâmple în PSD acum după ce și-a pierdut liderul și după eșecul de la alegerile europene?

A.G.: Cred că membrii PSD care s-au transformat de bună voie în uneltele domnului Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze și să se acopere de rușine. Asta e valabil și aici în Parlamentul European, unde mulți dintre oamenii lui se vor întoarce. Cred că au produs daune serioase familiei noastre politice și asta explică de ce grupul S&D a scăzut ca pondere în Parlamentul European. Cazurile României și Maltei, unde cei doi lideri ai partidelor din grupul socialist s-au dovedit în mod clar a fi corupți, dar nu s-au luat măsuri împotriva lor, ci dimpotrivă, propriile partide și chiar grupul au încercat să închidă ochii în fața acuzațiilor foarte grave de corupție și spălare de bani, asta a afectat foarte mult credibilitatea grupului nostru politic. Eu sunt una dintre persoanele care au fost mereu vocale în această privință și nu voi rata ocazia, la întâlnirile pe care le vom avea în curând în grupul socialist din Parlamentul European, de a-mi spune punctul de vedere. Sper că ne va servi ca lecție: gata cu acoperirea persoanelor care sunt în mod clar responsabile pentru acte de corupție sau spălare de bani, cum e cazul lui Liviu Dragnea și cel al lui Joseph Muscat în Malta!

 

”O ocazie pentru PSD să se rupă de metodele corupte ale lui Dragnea”

 

Rep.: Ați putea spune că PSD-ul are un profil mai european acum că Liviu Dragnea nu mai este liderul partidului, după ce a fost trimis la închisoare?

A.G.: Depinde dacă liderii și membrii PSD vor suporta consecințele și vor face curățenie. Dacă vor continua să fie ustensilele lui Liviu Dragnea, chiar dacă e la închisoare, atunci lucrurile nu se vor schimba. Sper ca aceasta să fie o ocazie pentru PSD să se rupă de aceste metode corupte ale domnului Liviu Dragnea, iar premierul Dăncilă și toți ceilalți lideri ai Guvernului și ai partidului ar trebui să apeleze la conștiința lor și să realizeze ce daune imense au provocat credibilității PSD și familiei noastre europene. Dacă nu fac asta, atunci alții de la alte partide din familia europeană trebuie să-i facă să suporte consecințele.

 

Rep.: Deci nu e suficient că Liviu Dragnea a fost trimis după gratii, pentru ca relațiile dintre socialiștii europeni și PSD să se dezghețe.

A.G.: Bineînțeles că nu, pentru că el merge la închisoare după o decizie a sistemului judiciar din România, dar toți cei care l-au sprijinit pe Liviu Dragnea, care l-au acoperit și l-au apărat, care au pledat pentru el și i-au acuzat pe alții de lucruri pe care le făcea el, mă gândesc desigur la doamna Dăncilă, dar și la mulți alții, cum ar fi ministrul Justiției, chiar și aici în Parlamentul European, îmi aduc aminte cum colega mea Maria Grapini l-a apărat întotdeauna, acum ar trebui să suporte consecințele și dacă au vreun pic de decență, ar trebui să-și dea demisia (…). Ar trebui să-și asume responsabilitatea. L-au acoperit, l-au apărat, au făcut tot ce se putea ca să scape de justiție, iar acest lucru a pătat numele PSD-ului și numele partidului nostru european și am plătit scump, în ciuda înghețării relațiilor, nu a fost suficient.

 
Ana Gomes, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare