Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea votului prin corespondență, o provocare uriașă de securitate

votare_icr.jpg

Votare la ICR Londra
Cozi lungi la votare la Institutul Cultural Român Londra
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Și la alegerile europarlamentare de duminică, procesul de votare în secţiile din afara României a fost îngreunat, mii de oameni nu au putut vota sau au reușit să facă asta după ore bune de stat la coadă.  Ministrul de externe a cerut scuze românilor din străinătate și a explicat că aglomerația a fost cauzată de faptul că a fost organizat în aceeași zi şi referendumul, iar pe de altă parte de numărul mare de români din diaspora care au mers la vot. El a adăugat că va trimite o echipă de control în ţările unde au fost cele mai mari probleme, pentru a lua măsurile necesare ca situaţia să nu se repete.

Este contextul în care este repusă în discuție chestiunea votului prin corespondență. O lege care îl reglementează a fost aprobată în 2015, după negocieri între partide și după ce și-a dat acordul și președintele Klaus Iohannis. Ea s-a aplicat fără succes însă la alegerile parlamentare din 2016 când au votat în acest fel nici măcar 4000 de români stabiliți în străinătate.

Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică explică și un alt neajuns al votului la distanță. “Ceea ce face ministerul Afacerilor Externe este că îi consideră plecați în străinătate doar pe cei cu acel vestit pașaport CRDS- cetățeni români cu domiciliul în străinătate. Sunt persoanele care au declarat statului român că au plecat definitiv și și-au anunțat domiciliul în străinătate. Numai că, atenție, în momentul în care primești acest pașaport CRDS, pierzi dreptul la cartea de identitate din România. Ori pentru toți cei care încă se mai gândesc să se întoarcă, pentru cei care revin periodic acasă , pentru cei care au rude, cei care sunt legați de România, a pierde cartea de identitate înseamnă să piardă o serie de drepturi și nu vor să facă asta. Faptul că statul român alege să considere în registrul electoral pentru alegătorii din străinătate doar pe cei cu pașaport CRDS, este o opțiune foarte proastă de politică. Îmi doresc să mă gândesc că e pur și simplu incompetență și nu rea voință pentru a ignora cetățenii români din străinătate. “

 

 
Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică