Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Boris Johnson va fi judecat pentru "slogan fals" în campanie

boris_slogan.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson va fi judecat în temeiul unei legi din secolul al XIII-lea
Sursa imaginii: 
https://extra.ie

Fostul ministru de externe britanic și primar al Londrei, Boris Johnson, va fi judecat pentru un slogan din timpul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexit. El a fost liderul taberei care a militat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Johnson a fost citat și va compărea în fața justiției la Londra pentru faptul că a susținut că Serviciul Național de Sănătate (NHS) va beneficia de fonduri suplimentare de 350 de milioane de lire sterline pe săptămână dacă Marea Britanie iese din UE și încetează să mai contribuie la bugetul comunitar. 

Acest slogan scris cu litere de o șchioapă pe autocarul roșu de campanie al Vote Leave - al cărui figură principală era Johnson - a avut un impact important și a contribuit la votul de 52% în favoarea ieșirii din UE în scrutinul de la 23 iunie 2016.

Acum un cetățean pe nume Marcus Ball a inițiat o acțiune penală privată, susținută de o campanie pe internet care a strâns 200000 de lire. 

Curtea de Magistrați de la Westminster a declarat acțiunea admisibilă și l-a citat pe Johnson care va compărea în fața acestei instanțe care apoi va trimte cazul spre judecare pe fond Curții Coroanei, instanța superioară.

Ambiții de lider

Legea în temeiul căreia va fi judecat Johnson datează din secolul al XIII-lea și se aplică persoanelor care ocupă funcții oficiale.

Theresa May și Boris Johnson
Boris Johnson vrea să-i succeadă premierului Theresa May
Sursa imaginii: 
Sky News

Pentru a fi găsită vinovată persoana judecată, acuzarea trebuie să dovedească faptul că inculpatul și-a neglijat în mod voit atribuțiile sau s-a comportat incorect în asemenea măsură încât acest lucru poate fi considerat ca abuz de putere.

În teorie, o asemenea infracțiune este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Acuzatorii spun că Johnson a manipulat voit cifrele și acest lucru a influențat rezultatul votului din 2016, dar fostul ministru de externe respinge aceste acuzații, calificându-le drept motivate politic, având ca scop subminarea rezultatelor referendumului.

Johnson, actualmente simplu deputat, este unul dintre numeroșii candidați și favorit la succesiunea prim ministrului Theresa May în funcția de lider al Partidului Conservator și apoi de premier. Premierul May va demisiona din funcția de lider Conservator pe data de 7 iunie.

El este un adept al Brexitului dur și a declarat recent că dacă va ajunge prim ministru Marea Britanie va părăsi UE cu sau fără acord negociat pe 31 octombrie 2019, data la care a fost amânată de două ori de liderii europeni ieșirea din UE. 

În parlament și chiar în Partidul Conservator alegerea lui Johnson ca premier întâmpină o importantă opoziție, unii deputați Conservatori luând în calcul un vot alături de opoziție la o moțiune de cenzură împotriva unui viitor guvern condus de acesta. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ