Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD își reconfirmă majoritatea. Mai are șanse o moțiune de cenzură?

marcel_ciolacu_presedinte_camera_deputati.jpg

Sursa foto: cdep.ro)
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: cdep.ro)

Social-democratul Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților. El a obținut 172 de voturi pentru, la votul în plen. Din partea PNL, USR și PMP a candidat  Raluca Turcan, care a obținut 100 de voturi, iar candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a fost votat de 20 de deputați.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților a devenit vacantă după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare și încarcerat la Penitenciarul Rahova. 

Votul din plen a avut loc după ce în coaliția PSD-ALDE au apărut tensiuni, iar ALDE amenința că nu-l va vota pe Ciolacu. C.P.T s-a suparata deoarece, deși i se promisese că votul pentru ridicarea imunității sale va fi amânat cu două săptămâni, insa Comisia Juridica a votat azi și a dat undă verde începerii urmăririi penale.

L-am întrebat pe jurnalistul Ion M Ioniță dacă în aceste condiții, moțiunea de cenzură anunțată de opoziție mai are șanse să treacă.

„PSD încă mai are susținere...Se vede foarte clar,  cheia acestui vot rezidă din păstrarea puterii de către PSD, adică a guvernării. Și evident că toți acești deputați, care au plecat de la PSD sau au fost marginalizați în vremea lui Dragnea, bineînțeles că până la urmă s-au întors la matcă și au votat alături de noua conducere a PSD pentru că partidul este la putere, la guvernare. Și evident, de la vechea și noua guvernare se așteaptă ca această susținere să fie răsplatită. Să ne gândim că acum încep să se facă jocurile și pentru alegerile parlamentare din 2020. Sunt foarte mulți parlamentari din spectrul PSD care nu mai erau agreați de Liviu Dragnea și n-ar fi prins locuri pe liste, acum raliindu-se conducerii Dăncilă speră că vor fi din nou parlamentari de anul viitor. Așa încât atât timp cât guvernarea are ce să ofere, sigur că va găsi și destul sprijin", apreciază Ion M Ioniță.