Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputat liberal: Cerem deblocarea proiectului de lege pentru votul prin corespondență

romani_asteapta_sa_voteze_in_cadrul_alegerilor_europene_si_a_referendumului_pe_justitie_ambasada_romanei_la_paris_26_mai_2019.jpg

Români asteapta sa voteze în cadrul alegerilor europene si a referendumului pe justitie, Ambasada Românei la Paris, 26 mai 2019
Români așteptând să voteze în cadrul alegerilor europene și a referendumului pe Justiție, Ambasada Românei la Paris, 26 mai 2019
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Deputatul liberal Matei Dobrovie solicită majorității PSD-ALDE să deblocheze urgent proiectul său privind extinderea votului prin corespondență. Potrivit acestuia, inițiativa sa, veche de un an, ar elimina cozile imense de la secțiile de votare.

“Dacă se adoptă proiectul, vor putea vota la alegerile parlamentare și prezidențiale, prin utilizarea serviciilor poștale, toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, precum și alegătorii din țară care știu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului.  Vor fi înlăturate barierele de până acum legate de numărul total insuficient de reprezentanți ai diasporei (doar 4 deputați și 2 senatori) raportat la numărul total al românilor plecați în străinătate. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, am propus ca la alegerile parlamentare, românii cu reședința în străinătate și domiciliul în țară să poată vota fie pentru candidații din circumscripția Diaspora, fie pentru circumscripția electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România. Ei indică practic o adresă de corespondență”, a explicat la RFI,  deputatul PNL Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative. 

Proiectul de lege prevede și înființarea unui Birou Electoral General pentru votul prin corespondență care va coordona întregul proces . În plus, trasabilitatea votului va fi asigurată printr-o platformă web pusă la dispoziție de AEP, unde alegătorul poate verifica traseul votului său prin corespondență.

Inițiativa mai propune, printre altele, clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători.

Deputatul PNL a solicitat dezbaterea acestei propuneri legislative în procedură de urgență, pentru a se putea aplica la alegerile prezidențiale. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: