Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Condiția femeii moderne discutată de Consiliul UE la București

foto-1-1.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați organizează, în perioada 29-30 mai 2019, la Palatul Parlamentului din București, Conferința Internațională la Nivel Înalt cu tema “Condiția femeii moderne – între empowerment, leadership și discriminarea de gen”.

Conferința a fost organizată în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, sub înaltul patronaj al prim-ministrului român Viorica Dăncilă, și a reunit aproximativ 200 de persoane, președinți, prim-miniștri, demnitari români și europeni, reprezentanți din institutele și instituțiile Uniunii Europene, ai societății civile, organizațiilor internaționale și ai sectorului privat.

Întrunirea a demarat cu discursul de bun-venit al prim-ministrului român, Viorica Dăncilă, și a continuat cu discursul președintelui Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, cel al secretarului general NATO, Clare Hutchinson, Reprezentant Special pentru Femei, Pace și Securitate și al ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Pe agenda reuniunii s-au regăsit schimbul de bune practici, de politici și de inițiative ale statelor membre ale UE privind promovarea egalității de gen în domeniul economic, în antreprenoriat și leadership, prin prevenirea și combaterea discriminării de gen pe piața muncii, în mediul de afaceri și accesul la procesele decizionale.

În context, Conferința a urmărit promovarea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, a societăților coezive, care să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, de reducerea inegalităților dintre bărbați și femei, dintre mediul urban și rural, în măsură să conducă la promovarea unei societăți deschise, în care cetățenii europeni să se simtă apreciați și sprijiniți și în care promovarea egalității de șanse între femei și bărbați să reprezinte cheia succesului pentru o Europă coezivă. A fost lansat “Manifestul de la București pentru susținerea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.

 

Ministerul Afacerilor Externe a organizat la București, în perioada 28-29 mai, Conferința „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”.

În contextul priorității acordate de Președinția română a Consiliului UE regiunii Balcanilor de Vest și politicii de extindere, evenimentul a avut ca scop principal promovarea unei agende pozitive pentru tineret în Balcani, ca o investiție în viitor și o contribuție concretă la integrarea europeană a regiunii.

La conferință au luat parte peste 200 de participanți proveniți din mai mult de 120 de organizații –  tineri din regiunea Balcanilor de Vest și Uniunea Europeană, oficiali români și străini, reprezentanți ai instituțiilor europene, ai organizațiilor internaționale și regionale din regiune, ai industriei IT și ai start-up-urilor, precum și reprezentanți ai mediului universitar.

Discuțiile din cadrul conferinței au contribuit la identificarea unor soluții pentru creșterea gradului de incluziune socio-economică a tinerilor în statele din regiune și la facilitarea unui dialog durabil la nivelul tinerilor din UE și Balcanii de Vest, stimulând cunoașterea reciprocă, precum și atașamentul acestora față de valorile europene.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

 
Rubrica Jurnal european din 30 mai 2019