Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Korodi: Scorul mare al UDMR în județe fără maghiari nu trebuie să fie surprinzător, isteria e anormală

korodi_scor_udmr_judete_fara_maghiari.jpg

UDMR va avea doi deputați în Parlamentul European (Sursa foto: site UDMR)
UDMR va avea doi deputați în Parlamentul European (Sursa foto: site UDMR)

Numărul mare de voturi obținut de UDMR în unele județe unde comunitatea maghiară este aproape inexistentă nu ar trebui să surprindă, explică la RFI liderul deputaților Uniunii, Attila Korodi.

Deputatul UDMR spune că ”nu trebuie să fie surprinzător. Chiar și în situația în care la alegerile prezidențiale a fost 29% prezență, Kelemen Hunor a avut peste 26 de mii de voturi. În 2007, când Tokes Laszlo și UDMR au candidat pe liste separate, Tokes Laszlo a avut în județele din afara arcului carpatic peste 18 mii de semnături și noi peste. Asta înseamnă că și la o mobilizare de 50% există un electorat, care ori este strâns legat de ceea ce spunem noi, pentru că sunt foarte multe organizații județene și în județe unde comunitatea maghiară e foarte mică sau infimă sau chiar simpatizanți sau chiar membri ai celorlalte comunități etnice, care votează cu noi în momentul în care ei nu au candidați. Deci este o situație normală”.

Attila Korodi critică ”isteria” apărută pe tema voturilor obținute de UDMR la alegerile europene: ”Anormală este isteria pe care am observat-o în această speță și nimeni nu pune pe cântar de ce să nu fie isterie și când membri ai comunității maghiare votează partide românești. Eu cred că asta face parte din normalul politic. Pot să fie momente și abordări când programele, mesajele, ceea ce facem noi aduc voturi și din partea celorlalte comunități”.

 
Attila Korodi, despre scorul UDMR în județe fără maghiari