Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni în Balcani: Armata sârbă, în stare de alertă. Cum a ajuns regiunea un “no man`s land”?

kosovo.jpg

Image source: 
rfi.fr

Sunt din nou tensiuni și semnale de alarmă în Balcanii de Vest: Belgradul își plasează armata în stare de alertă maximă,  după raiduri are poliției kosovare în regiuni populate de sârbi. Cetățenii sunt mai tulburați ca niciodată, afirmă prețedintele Aleksandar  Vucic, care impută o intervenție brutală, cu unități speciale și vehicule blindate. De partea lor,  autoritățile de la Priștina susțin că a fost o acțiune de anihilare a unor grupuri infracţionale implicate în contrabandă, abuz de putere, mită şi comerţ ilicit.

 

Sporirea tensiunilor din Balcanii de Vest are loc în primul rând pe fundalul unei lipse de reacție, proiect și imaginație politică a Uniunii Europene și a lumii occidentale în general, explică la RFI Dan Dungaciu, analist de poltică externă: 

Dan Dungaciu: Uniunea Europeană pare că și-a epuizat toate resursele în ciuda faptului că aceste state au o perspectivă europeană prin acordul de asociere. Nu se reușeșete proiectul de europenizare despre care s-a vorbit atât de mult și care pare natural dacă te uiți pe hartă. Ce se poate întâmpla de aici înainte? Un lucru este limpede din punctul meu de vedere. Este ceea ce a spus și Președintele Vucic în fața Parlamentului sârb. Serbia a pierdut Kosovo. Sunt două posibilități. Sau îți asumi un conflic înghetaț și îl duci mai departe, sau încerci o reglementare. Să nu uităm că s-a încercat cu ceva vreme în urmă a se pune pe masă o soluție de redesenare a frontierelor, un soi de schimb de teritorii între Kosovo și Serbia. Această propunere a fost respinsă pentru că actorul principal din Uniunea Europeană, în speță Germania, nu a fost de acord. Doamna Merkel a respins o asemenea propunere.

Reporter: Uniunea Europeană, în frunte cu Germania, de ce se teme? Se teme de crearea unui precedent? Care e problema acolo?

D.D: Se teme de crearea unui precedent periculos. Însă dacă ne uităm în istoria recentă a Uniunii Europene și nu numai, o să vedem că frontirerele s-au modificat de nenumărate ori. În acord cu legislația internațională, dacă se face prin acordul părților, nu poate să existe vreo problemă de fond. Fără să fie soluția ideală, ar putea să fie cea mai bună soluție posibilă. Cele două părți ar putea să cadă de acord asupra modificărilor de frontieră sau schimburilor de teritorii. În acest moment, aceste tensiuni care pot să apară din senin, sunt semnul cel mai clar că fără o soluție, posibil și de acest tip, cu modificări de frontiere, problema Balcanilor de Vest nu poate să meargă mai departe. 

"Inacțiunea occidentului în Balcanii de Vest, nu acțiunea Rusiei este cea care pune probleme"

Rep: Aș vrea să înțeleagă cei care ne ascultă ce fel de lume este acolo. Se vorbește despre sârbi kosovari lideri de lume interlopă, se vorbește de crimă organizată. Din exterior pare un fel de no man`s land, dacă îmi permiteți. 

D.D: Problema de fond este cum a ajuns această regiune un no man`s land în condițiile în care, geografic vorbind, ei trebuie să se ducă fatal spre Uniunea Europeană și spre NATO și în condițiile în care există o perspectivă europeană pentru aceste state. Acest lucru nu există, de pildă, pentru statele din partea estică. Asta este o problemă pentru Bruxelles și pentru Uniunea European, ca atare. 

Rep: Perspectiva europeană o percepe un guvern, o percepe o autoritate sau o percepeți dumneavoastră având acces la informații. Mi-e greu să cred că oamenii de acolo știu în viața lor de zi cu zi că au o perspectivă europeană, că e ceva palpabil. 

D.D: Perspectiva europeană ajută și Uniunea Europeană se se miște un pic mai bine și mai repede. Fără perspectiva europeană Parteneriatul Estic este într-o criză profundă. Dar nici nu permite Uniunii Europeane să meargă mai departe cu condiționalitățile din moment ce nu poate oferi nimic în schimb. În Balcanii de Vest poți să mergi mai repede pentru că ai la dispoziție toate condiționalitățile politice ca să mergi mai repede. Ori asta nu s-a făcut până acum. Situația care este acum, de potențial conflic înghețat, în relația dintre Serbia și Kosovo, nu ajută cu nimic în demantelarea respectivelor rețele de crimă, de trafic, pe care le-ați menționat. Conflictul înghețat asta face în esență. Prezervă anumite structuri, le instituționalizează, chiar fără să le recunoască, așa cum s-a întâmplat în regiunea transnistreană, unde aceele structuri funcționează atât de bine încât nici măcar nu mai pun probleme.

Rep: Ați adus în discuție și Transnistria. Înțeleg de aici că Rusia e un beneficiar direct al situație actuale dintre Serbia și Kosovo? 

D.D: Rusia nu a fost niciodată partenerul natural, organic al Serbiei sau al Balcanilor de Vest. A fost un partener de conjunctură. 

Rep: Dar destabilizarea Balcanilor de Vest o avantajează acum?

D.D: Evident. În anii 1990 Rusia era cea care lucra împreună cu occidentul pentru stabilizarea Balcanilor de Vest. Găsise în Balcanii de Vest un canal prin care se putea face utilă occidentului și să fie recunoscută ca actor care încă mai contează. De fapt, asta a fost politica rusească în anii 1990. Astăzi este un destabilizator, un pescuitor în ape tulburi, însă nu reușește să oprească niciun proces major dacă occidentul dorește să facă asta. Vedeți extinderea NATO. Vedeți rezolvarea chestiunii macedonene. Rusia nu are succese dacă occidentul e mobilizat în acest spațiu. Populația de acolo nu vede Rusia ca un protector automat sau un partener organic al popoarelor ortodoxe din regiune. Nu a fost niciodată asta, nici în secolul al XIX-lea. Nici măcar rușii, începând cu Dostoievski, nu au avut încredere în Balcanii de vest. Spun că îi folosesc până își dobândesc statul național și după ce își dobândesc statul național îi vor scoate afară pe geam. Din acest punct de vedere, inacțiunea occidentului în Balcanii de Vest, nu acțiunea Rusiei este cea care pune probleme. Ar trebui să ne uităm mai atent la ceea ce nu face Uniunea Europeană decât la ceea ce face Federația Rusă. Acolo este marea problemă, de fapt. Acolo este defecțiunea. Acolo e blocajul.