Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carles Puigdemont interzis în Parlamentul European? Nu doar el...

puigdemont.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Separatistul catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia din 2017, a fost ales deputat european, dar nu-și poate prelua mandatul. Și pentru a nu părea că cineva îl discriminează, niciun deputat spaniol nu are acces în Parlamentul European pâna când situația nu este clarificată de autoritățile spaniole. 

Carles Puigdemont și colegul său Toni Comin, ambii victorioși în alegerile europene, au încercat să-și obțină miercuri acreditarea provizorie, dar Parlamentul European le-a refuzat intrarea. 

Securitatea Parlamentului nu i-a oprit, dar înainte ca ei să ajungă la biroul de primire a noilor deputați europeni, un funcționar i-a rugat să părăsească clădirea; el le-a explicat că decizia aparține președintelui Antonio Tajani care nu le poate acorda accesul atât timp cât cei doi nu au fost validați în Spania de Comisia Electorală Centrală.

Puigdemont, autorul tentativei eșuate de independență catalană, nu poate intra în Spania fără a fi arestat și se află în exil în Belgia, la Waterloo. Prin urmare el nu se poate prezenta pentru a presta jurământ privind respectarea Constituției, etapă necesară înainte de a fi validat. 

După incidentul de la Parlamentul European, el a convocat imediat presa și a acuzat atât Bruxelles cât și Madrid că aplică standarde duble. 

Rezultatul a fost că începând de joi, niciun proaspăt ales spaniol nu mai are acces în Parlament. Antonio Tajani a decis ca nu vrea să fie ținta criticilor în această problemă și a lăsat responsabilitatea pe umerii Spaniei. 

Astfel, pâna la clarificarea situației de către autoritățile spaniole, deputații europeni spanioli nu pot intra în instituția unde tocmai au câștigat dreptul de fi prezenți.