Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theodor Paleologu: Papa Francisc, un om simpatic, de profunzime și de o mare simplitate

theodor_paleologu_papa_francisc_om_simpatic.jpg

Papa Francisc vine în România (Foto: Reuters/Remo Casilli)
Papa Francisc vine în România (Foto: Reuters/Remo Casilli)

Cel mai important moment al vizitei efectuate de Papa Francisc în România este momentul de la Blaj, unde va pronunța beatificarea celor șapte episcopi martiri, declară la RFI Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Theodor Paleologu remarcă faptul că programul Papei Francisc în România ”e interesant, poate că despre asta ar fi cel mai important să vorbim, despre semnificația locurilor în care merge. La București, unde va fi primit de oficialități și de Patriarh și de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, adică este un omagiu adus României majoritare, să spunem (...). Îl va întâlni pe Patriarhul Daniel, se va întâlni cu Sinodul, lucru foarte important, pentru că în Bulgaria nu a fost primit în același fel. Trebuie subliniată această deschidere a Bisericii Ortodoxe Române față de dialogul ecumenic. Urmează apoi celelalte momente, la Iași, unde știm bine că în Moldova există o veche comunitate catolică, de secole. Este un gest foarte important, el vrea să marcheze atenția pe care o acordă fiecăreia dintre provinciile României, totul este foarte bine echilibrat. Apoi două vizite în Ardeal și anume la Șumuleu și la Blaj, e vorba de cele două componente ale catolicismului românesc, catolicismul de rit latin, prin vizita-pelerinaj de fapt la Șumuleu și apoi momentul foarte important, zic eu, poate într-un fel cel mai important, de la Blaj, când va pronunța beatificarea celor șapte episcopi martiri. În viziunea mea, de fapt, partea asta este cea mai importantă prin semnificația sa istorică, faptul că Biserica Catolică canonizează niște martiri, lucru pe care Biserica Ortodoxă nu l-a făcut. Asta nu înseamnă că e o critică pe care o formulez, sub nici o formă, e o altă manieră de a te raporta la trecutul recent, la prigoana comunistă”.

 

”Papa Francisc, un om de profunzime și de mare simplitate”

 

Theodor Paleologu îl consideră pe Papa Francisc un Papă simpatic, un om profund, de mare simplitate: ”Aș spune că e un Papă simpatic, pentru că avem cu toții în minte tot felul de episoade cu el într-o formă foarte simpatică, aș spune. Pe de altă parte, dincolo de aceste aparențe simpatice, e vorba de un om de profunzime, un om de o mare simplitate, un om care a dus întotdeauna o viață foarte simplă și a vrut să ducă acea viață foarte simplă și ca Papă (...). Pe de altă parte, formulele astea progresist vs. conservator sunt destul de stupide când e vorba despre realitățile Bisericii. Orice Papă prin forța lucrurilor este conservator, pentru că el trebuie să păstreze un patrimoniu de credință, e parte din job description să fie conservator, dar conservarea nu înseamnă păstrarea fără nici un fel de schimbare. Apropo de reformă, eu aș zice mai degrabă că e nevoie să taie în carne vie. Este vorba de scandalurile absolut îngrozitoare care au minat Biserica Catolică în ultima vreme, mă refer la scandalurile de pedofilie, de homosexualitate ipocrită (...). Cred totuși că Papa Francisc are curajul să atace frontal această problemă și asta are legătură și cu faptul că predecesorul său, marele Papă Benedict, pentru care am o imensă admirație s-a retras. Cred că s-a retras tocmai pentru că a simțit că nu mai are vârsta pentru a lua taurul de coarne, știind însă că e nevoie ca taurul să fie luat de coarne”.

 
Theodor Paleologu, despre vizita Papei Francisc în România