Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce șanse are parteneriatul USR PLUS/PNL? PSD trebuie să se dea de trei ori peste cap, ca Făt Frumos (analiză)

usr_plus.jpg

Image source: 
facebook.com

PNL este câștigător detașat al alegerilor europene de duminca trecută, cu 27 la sută din voturi. Pe locul al doilea este PSD, cu 22,5 la sută din voturi, urmat foarte aproape de Alianța 2020 USR-PLUS, care are 22,4 la sută din voturi.  Altfel spus, doar 13.000 de voturi au făcut diferența între PSD și USR-PLUS, potrivit rezultatelor oficiale finale, comunicate joi. 

USR a avut o creștere de 300%. Mai departe însă, este puțin probabil să funcționeze un parteneriat cu liberalii. Iar marele perdant, PSD, trebuie să se schimbe din temelii, pentru a putea spera măcar că va avea priză în viitor la electoratul tânăr. Andrei Țăranu interpretează la RFI scorurile finale: 

Nu e neaparat incredibil că USR-PLUS a obținut un scor atât de mare pentru că e o Alianță, mai degrabă anti-sistem, care și-a construit acest discurs împotriva schimbării legilor justiției și a amenințării împotriva independenței justiției încă din februarie 2017. (…) Parteneriatul cu PNL nu va funcționa, pentru că USR-PLUS are tot interesul să-și construiască o identitate politică la care mai degrabă PNL a încercat să adere și nu USR-PLUS. (…)PSD va trebui să se dea de trei ori peste cap ca Făt-Frumos să se schimbe. Pentru că altfel nu are nicio șansă să devină atractiv pentru generațiile următoare. 

Politologul Andrei Țăranu, în dialog cu Alex Olaru: 


 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz