Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO și FOTO) Papa Francisc a ajuns în România. Mesaj pentru românii din Diaspora

papa_francisc_ajuns_romania.png

Papa Francisc, întâmpinat la aeroport de președintele Klaus Iohannis și soția sa (Foto: captură TVR 1)
Papa Francisc, întâmpinat la aeroport de președintele Klaus Iohannis și soția sa (Foto: captură TVR 1)

Papa Francisc a ajuns vineri în România. Avionul său a aterizat pe Aeroportul ”Henri Coandă” din București, unde Suveranul Pontif a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis și soția sa. Papa a transmis apoi la Cotroceni un mesaj românilor din Diaspora.

ACTUALIZARE 6: Papa Francisc a transmis într-un discurs la Palatul Cotroceni un mesaj pentru românii aflați în Diaspora: ”Trebuie să recunoaștem că transformările au comportat apariția unor obstacole care nu au fost mereu de gestionat. Mă gândesc la fenomenul imigrației, care a implicat mai multe persoane. Mă gândesc la depopularea atâtor sate. Mă gândesc la consecințele pe care toate acestea le pot avea asupra calității vieții și la slăbirea rădăcinilor voastre culturale. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care cu cultura lor, patromoniul lor îmbogățesc cultura altor țări”.

 

ACTUALIZARE 5: Papa Francisc a declarat într-un discurs la Palatul Cotroceni că se bucură că se regăsește într-o țară atât de frumoasă, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea: ”Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier, pentru invitația de a vizita România. Îi salut pe membrii corpului diplomatic și pe membrii societății civile. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească (…). Îi salut cu drag pe episcopi, preoții și toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea și când țara dvs. deține președinția Consiliului UE, la 30 de ani de când țara dvs. s-a eliberat de regimul comunist”.

 

Klaus Iohannis și Papa Francisc (Sursa foto: Twitter/Klaus Iohannis)
Klaus Iohannis și Papa Francisc (Sursa foto: Twitter/Klaus Iohannis)

 

ACTUALIZARE 4: Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Palatul Cotroceni, în prezența Papei Francisc, că în urmă cu mai puțin de o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forță de românii din țară și străinătate, iar diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator: ”În urmă cu mai puțin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forță de românii din țară și de cei din străinătate. Diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator și de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane, cetățenii României privesc vizita Sanctității Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptății și la o lume a iubirii dintre oameni”.

 

ACTUALIZARE 3: Președintele Klaus Iohannis i-a oferit Papei Francisc mai multe cadouri, printre care o minge și un tricou cu autograful lui Gheorghe Hagi, o vâslă a lui Ivan Patzaichin, CD-uri cu opera lui George Enescu și vinuri românești, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

ACTUALIZARE 2: Papa Francisc a salutat în limba română Garda de Onoare de la Palatul Cotroceni, spunându-le ”Bună ziua!” militarilor. Suveranul Pontif a strâns mâna membrilor delegaţiei prezidenţiale şi Bisericii Catolice. La finalul ceremoniei, cei prezenţi au strigat "Vivat Papa!" şi au aplaudat.

 

 

ACTUALIZARE 1: Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a avut loc ceremonia oficială de primire a Suveranului Pontif. Papa va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă. La evenimentele de la Cotroceni participă de asemenea șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Papa Francisc, la Palatul Cotroceni (Foto: captură TVR 1)
Papa Francisc, la Palatul Cotroceni (Foto: captură TVR 1)

 

Președintele Klaus Iohannis și soția sa Carmen Iohannis l-au întâmpinat vineri pe Aeroportul ”Henri Coandă” pe Papa Francisc, transmițându-i Suveranului Pontif că este o plăcere prezența acestuia pe pământ românesc, potrivit Mediafax.

”Este o mare plăcere să vă avem pe pământ românesc”, i-a spus președintele Papei, în timp ce Carmen Iohannis i-a transmis ”suntem fericiți să vă avem aici”.

 

Papa Francisc, pe aeroportul Henri Coandă din București (Foto: captură video TVR 1)
Papa Francisc, pe aeroportul Henri Coandă din București (Foto: captură TVR 1)

 

Papa Francisc a fost preluat de un Logan de culoare albastră și dus către Palatul Cotroceni.

Oamenii au coborât din mașini pe DN1, la intrarea în Capitală și au aplaudat la trecerea mașinii în care se afla Suveranul Pontif.