Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viorica Dăncilă promite că va renunța la modificările legislative privind Justiția (Politico)

dancila_politico.jpg

Image source: 
Politico

Premierul Viorica Dăncilă spune că va renunța la controversatele modificări legislative privind Justiția, marcând astfel o schimbare de direcție a partidului său, după ce fostul lider al partidului, Liviu Dragnea, a fost încarcerat săptămâna trecută, scrie publicația Politico.

”Acest subiect a făcut mult rău partidului și a polarizat societatea”, a spus Dăncilă într-un interviu telefonic acordat publicației citate. ”Vreau ca PSD să devină un partid al echilibrului, iar de azi înainte subiectul justiție nu mai există pe agenda guvernului. În schimb ne vom concentra pe subiecte de interes național, cum ar fi sănătatea, educația și infrastructura”

”Nu pot să spun că agenda acestor modificări a fost legată doar de domnul Dragnea. Au fost multe situații în spațiul public în care s-a dovedit că au fost întreprinse anumite acțiuni împotriva unor persoane care ulterior s-au dovedit nevinovate”, a spus Dăncilă.

Ea a dăugat că, deși ar fi trebuit să existe o dezbatere în legătură cu sistemul judiciar, PSD a mers poate prea departe și că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul jurdiciar.

Dăncilă a luat deja unele măsuri pentru a scoate PSD de sub influența lui Dragnea, mai comentează Politico. În săptămâna care a trecut de când a preluat conducerea partidului, Dăncilă a concediat doi importanți consilieri considerați a fi apropiați ai lui Dragnea. Chiar a doua zi după încarcerarea lui Dragnea, ea i-a eliberat din funcții și pe alți loiali fostului președinte, cum ar fi fostul secretar general Codrin Ștefănescu.

Totodată Dăncilă încearcă să repare relațiile cu Uniunea Europeană. Ea începe luni o vizită de două zile la Bruxelles pentru a încerca să detensioneze atât relația cu Comisia cât și pe cea cu Partidul socialiștilor europeni. Premierul se va întâlni cu primvicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, care în luna mai a trimis guvernului o scrisoare în care avertiza că va lua măsuri împotriva României, inclusiv suspendarea dreptului la vot, dacă guvernul va insista cu modificările legilor justiției, mai scrie Politico.