Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uciderea polițistului timișorean dezvăluie erorile din sistem. C. Dan: Nu eu înarmez polițiștii

carmen.jpg

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că nu va demisiona
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că nu va demisiona
Sursa imaginii: 
Facebook

Uciderea unui polițist timișorean provoacă un ”cutremur” în interiorul Poliției Române. Omul legii a fost împușcat mortal, duminică, de un urmarit internațional, iar reprezentanții polițiștilor reclamă lipsa dotării corespunzătoare și cer demisia ministrului Carmen Dan. Totodată, șeful Poliției Române declară că operațiunea de urmărire în care și-a pierdut viața polițistul s-a derulat ”defectuos”.

Sute de oameni ai legii îl caută pe infractorul care a împușcat mortal un polițist și a rănit un altul. Forţe suplimentare din Bucureşti, Arad şi Caraş-Severin au sosit în Timiş pentru prinderea lui Ionel Marcel Lepa, principalul suspect din acest caz, condamnat anterior pentru tâlhărie.

Evenimentele inițiale s-au produs duminică, atunci când urmărirea unui suspect considerat periculos s-a încheiat cu un schimb de focuri între acesta și cei doi polițiști care îl urmăreau. Unul dintre oamenii legii a fost ucis, iar celalalt rănit. Și suspectul, încă în libertate, ar fi fost rănit în schimbul de focuri. El a furat apoi un autoturism, după ce i-a amenințat pe proprietari cu arma, și a reușit să scape de oamenii legii.

Evenimentele au generat rapid discuții aprinse despre slaba dotare a Poliției Române. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) condamnă nepăsarea manifestată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la probleme grave din sistem. Cazierul individului căutat în judeţul Timiş impunea ca poliţiştii să fie dotaţi corespunzător, nu cu echipamente de la nivelul anilor 1970, spune liderul sindical Dumitru Coarnă:Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, se apără și spune că existat o lege care prevedea întărirea autorităţii polițistului, aprobată în Parlament, dar care nu a intrat în vigoare pentru că a fost atacată la CCR. Carmen Dan mai afirmă că nu ministrul e reponsabil de înarmarea polițiștilor plecați în misiuni.De menționat și poziția Poliției Române. Șeful IGPR, chestorul Ioan Buda, a recunoscut că întreaga operațiune de urmărire a suspectului nu s-a derulat corespunzător:Șeful IGPR, chestorul Ioan Buda, mai spune că sute de oameni ai legii se vor alătura căutării suspectului din acest caz.