Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Provocare la adresa României în relația cu Ucraina. Trei scenarii posibile

matios.jpg

Procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios
Procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios

Procurorul militar şef al Ucrainei a solicitat convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate de la Kiev dupa difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei, după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei. Înregistrarea video, de şapte minute, realizată la nivel de amatori, sub denumirea de "Războiul româno-ucrainean din 2022", a fost postată pe YouTube pe 26 mai.

În ea se arată cum, peste 3 ani, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii.

Jurnalistul Marin Gherman, director Bucpress a atrage atenția că “în primul rând este o inițiativă personală a procuroului militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios, o inițiativă care vine în urma unei studieri a postărilor pe rețeaua Youtube. Dl Matios a identificat o problemă în acest material video care din punctul domniei sale de vedere ar reprezenta un atentat la integritatea teritorială a Ucrainei sau punerea în discuție a unui subiect de schimbări teritoriale. Anatoli Matios după statutul său, nu are o competență să identifica astfel de cazuri, fiind procuror militar  general.  La Kiev, marți, va avea loc o întâlnire a reprezentanților Ministerului de Externe și  Serviciului de securitate pentru a discuta acest caz. Astăzi a avut loc o întâlnire a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu proaspătul șef al serviciului de securitate al Ucrainei…. Pe 21 iulie în Ucraina  sunt alegeri parlamentare și multe partide naționaliste își doresc reinventarea României ca stat inamic astfel încât să obțină capital electoral și cei care se regăsesc în imaginea unui dușman extern să voteze partidele respective…. Sunt voci care susțin că Anatolis Matios și-a inventat în preajma alegerilor o temă pe care singur vrea să o combată, fiind menționat faptul că Matios reprezintă forțele politice din trecut, din perioada lui Poroșenko iar Zelenski ( noul președinte) își doreste o altă persoană în această funcție ( n.r. procuror șef militar) “, adaugă jurnalistul Marin Gherman.

 
Jurnalistul BucPress, Marin Gherman