Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mirela Călugăreanu revine la șefia ANAF. Promite reducerea numărului de declarații fiscale

anaf.jpg

Image source: 
zf.ro

Schimbări la vârful ANAF. Mihaela Triculescu a fost demisă, luni, de la şefia insituției, în locul său fiind numită Mirela Călugăreanu, care a mai condus ANAF, între 2017 şi 2018, pe vremea când Guvernul era condus de Mihai Tudose.

Discuţii pentru înlocuirea preşedintei ANAF s-ar fi purtat încă din urmă cu două săptămâni. Potrivit unui document dezvăluit recent de senatorul PNL Florin Cîţu, ANAF nu a reuşit să realizeze planul de încasări de venituri bugetare în martie şi aprilie. Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat, după schimbarea șefului fiscului, că trebuie eliminate ”incompetența, corupția și politizarea” de la ANAF. 

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe 

Noua șefă a ANAF, despre care Eugen Teodorovici spune că este un ”fiscalist de excepție”, promite schimbări majore „care vizează o eficientă şi corectă colectare a veniturilor bugetului dar în egală măsură şi transformarea agenţiei într-o instituţie transparentă şi eficientă”. Potrivit acesteia, obiectivele sunt asigurarea unor servicii de calitate în relaţia cu contribuabilii, simplificarea mecanismului de administrare fiscală, care să susţină atât conformarea la declararea obligaţiilor, cât şi conformarea la plata obligaţiilor, un rol important avându-l şi prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 

Mirela Călugăreanu, președinta ANAFNoua şefă a ANAF a mai spus că planul de măsuri va cuprinde acţiuni care vor începe să decurgă în perioada imediat următoare. „Am hotărât că începând de săptămâna viitoare vom supune consultării publice aceste plan de eficientizare şi transparentizare a ANAF, consultându-ne atât cu reprentanţii mediului de afaceri, cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale, dar şi cu reprezentanţi ai mediului academic”
Printre măsurile amintite de noul preşedinte ANAF se numără reducerea numărului de formulare şi declaraţii pentru persoane juridice (pe site-ul Fiscului sunt în jur de 600 de formulare şi declaraţii pe care contribuabilii trebuie să le depună);  evaluarea calităţii serviciilor acordate de către ANAF din perspectiva contribuabililor; înfiinţarea şcolii de fiscalitate; atragerea în sistemul fiscal de tineri absolvenţi din mediul academic.
Mirela Călugăreanu a înlocuit-o pe Mihaela Triculescu în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform deciziilor prim-ministrului publicate luni în Monitorul Oficial.  Mihaela Triculescu (42 de ani) a fost numită la conducerea ANAF, în ianuarie 2019, după demiterea lui Ionuț Mișa