Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis se consultă cu partidele: Trebuie să reluăm discuția despre statul de drept

klaus_iohannis_stat_drept.jpg

Președintele Klaus Iohannis, aici la discuția cu delegația PNL (Sursa foto: site Președinție)
Președintele Klaus Iohannis, aici la discuția cu delegația PNL (Sursa foto: site Președinție)

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că la consultările de la Cotroceni pe tema rezultatului de la referendum va fi reluată discuția privind statul de drept și modificările aduse legilor justiției.

ACTUALIZARE 2: Președintele USR, Dan Barna, după consultările de la Cotroceni: ”Am încercat să analizăm și calendarul posibil pe marginea moțiunii de cenzură, pe care Opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, și am discutat scenarii pentru ca moțiunea să treacă. Scenariile sunt ca moțiunea să treacă sau să nu treacă. În situația în care moțiunea va trece vom discuta despre un Guvern interimar sau un nou Guvern. Alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate și asta i-am transmis și președintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorități parlamentare, care nu mai funcționează în România. Am transmis că vom susține orice variantă a unui Guvern non-PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi și acea abrogare a OUG 114”.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele PNL, Ludovic Orban, după consultările cu șeful statului: ”Reprezintă lege pentru noi și PNL susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum. Am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar reluarea dezbaterii publice, pentru a genera o legislație în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV și ale Comisiei de la Veneția. PNL va susține orice alte inițiative necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni”.

 

Klaus Iohannis spune că va aborda ”și chestiuni legate de urmări politice ale votului pe referendum și europarlamentare. E evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept din România, pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare și a asociațiilor de profil”.

Președintele are marți și miercuri consultări cu formațiunile politice din Parlament, pentru a putea transpune în legislație rezultatul referendumului pe justiție din 26 mai.

Șeful statului mai declară că nu este de dorit acum să existe o revizuire mai largă a Constituției: ”Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau modernizare sau o nouă Constituție, atunci acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică ce sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment, după părerea mea, condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date”.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis critică OUG pentru alegerea uninominală a președinților de Consilii Județene: ”Ar fi fost bine să existe această cale de atac, fiindcă PSD nu a știut să găsească decât să aplice OUG în domeniul alegerilor locale pentru Consiliile Județene, respectiv președinții Consiliilor Județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuie PSD, după această palmă primită de la electorat, să se abțină de la orice OUG”.