Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza social-democraţiei germane periclitează marea coaliţie guvernamentală

nahles.jpg

Preşedinta Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Andrea Nahles, a renunţat la funcţia de şefă de partid
Preşedinta Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Andrea Nahles, a renunţat la funcţia de şefă de partid

Preşedinta Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Andrea Nahles, a renunţat la funcţia de şefă de partid. Totodată, ea se va retrage şi din parlament. Retragerea neaşteptată este consecinţa rezultatelor slabe, obţinute la alegerile europarlamentare. Criza din SPD ar putea periclita marea coaliţie guvernamentală creştin-democrat/social-democrată, condusă de Angela Merkel. Mai mulţi politicieni, între care şefa Uniunii Creştin-Democrate, susţin că marea coaliţie va guverna pînă-n 2021. Între timp se fac auzite voci care propun alegeri anticipate.

Nimeni nu se aştepta ca şefa Partidului Social-Democrat (SPD), Andrea Nahles să renunţe la funcţia de preşedintă a formaţiunii. Decizia neaşteptată este rezultatul unor disensiuni interne în urma pierderilor suferite la alegerile europarlamentare şi la cele din landul Bremen, unde, timp de 70 de ani, formaţiunea se află pe primul loc.

Retragerea lui Nahles periclitează în momentul de faţă şi stabilitatea coaliţiei guvernamentale de la Berlin, prezidată de cancelara Angela Merkel.

Imediat după ce s-a aflat că Nahles se va retrage, s-au făcut auzite voci care cereau alegeri anticipate. S-a avansat şi propunerea retragerii social-democraţilor din marea coaliţie de la Berlin şi formarea unui guvern minoritar condus, în continuare de creştin-democrata Merkel. În acelaşi timp, s-a mai vorbit şi despre o eventuală cooptare la guvernare a Partidului Ecologist. Liderii partidului au precizat imediat, că ecologiştii în nici un caz nu vor accepta să-i înlocuiască pe social-democraţi într-un executiv remaniat.

Creştin-democraţii şi social-democraţii au subliniat că în pofida crizei actuale, ei nu sînt pentru dizolvarea coaliţiei. Această părere a exprimat-o răspicat şefa creştin-democraţilor, Annegret Kramp-Karrenbauer:

„Uniunea Creştin-Democrată este de părere că acum nu e momentul pentru speculaţii tactice de partid. Noi susţinem, în continuare, marea coaliţie”.

După retragerea lui Nahles, a fost instalat în fruntea SPD-ului un triumvirat. Cine va deveni, în final, preşedinte se va stabili în cadrul unui congres.

Unii au avansat propunerea ca viitorul şef să fie ales de toţi membri de partid. Un astfel de referendum intern a mai avut loc după alaegerile parlamentare din 2017 cînd social-democraţii s-au pronunţat pentru participarea la guvernare, alături de creştin-democraţi şi bavarezii din Uniunea Creştin-socială.

Pentru Angela Merkel, criza din interiorul SPD-ului a izbucnit într-un moment în care şi Uniunea Creştin-Democrată este confruntată cu dificultăţi, iar şefa partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer este contestată de unii conservatori.

Angela Merkel a anunţat anul trecut că doreşte să conducă guvernul pînă la finele legislaturii, în 2021. Atunci se va retrage şi din politică. Tocmai această dorinţă a determinat-o acum să o elogieze pe Andrea Nahles. Elogiul poate fi înţeles şi ca o pledoarie, indirectă, în favoarea alianţei guvernamentale actuale:

„Se poate spune că ea [Nahles] este o social-democrată, pur sînge. Consider că are un caracter deosebit”.

Nahles s-a impus pe firmamentul politic german în anii 1990. În 1995 a preluat conducerea tineretului social-democrat. Mai tîrziu avansează în ierarhia partidului, preluînd funcţia de secretar general.

În aprilie 2018, Nahles este prima femeie care devine şefa partidului. Plină de optism, ea a subliniat atunci într-o cuvîntare că este convinsă că partidul va reuşi să redevină ceea ce a fost:

„Vom reuşi, oameni buni! Împreună sîntem puternici.Vom reuşi, asta eu vă promit.“

În cabinetul precedent, a condus ministerul muncii. După alegerile generale din 2017, ea a pledat pentru refacerea unei mari coaliţii, refuzînd însă să intre în cabinetul federal. A preferat să prezideze grupul parlamentar social-democrat. Rezultatele proaste la alegeri au fost o dovadă în plus că participarea la guvernare a contribuit la erodarea formaţiunii. Punctul culminant al acestui declin a fost scrutinul recent pentru parlamentul european. Pentru SPD au votat doar 17 la sută din electorat. Responsabilitatea pentru aceste rezultate slabe – susţin voci din interiorul formaţiunii – aparţine lui Nahles. De aceea ea trebuie să plece din fruntea partidului.

Decizia definitivă de retragere şi renunţarea la mandatul parlamentar a explicat-o într-o declaraţie postată pe internet. Acolo ea spune că se retrage pentru că nu se mai bucură de sprijinul unanim al partidului.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok