Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


30 de ani de la căderea comunismului în Polonia

lech.jpg

30 de ani de la căderea comunismului în Polonia
30 de ani de la căderea comunismului în Polonia

Data de 4 iunie 1989 a marcat începutul căderii comunismului și totodată începutul unei noi ere în istoria recentă atât a Poloniei, cât și a lumii întregi. “4 Iunie 1989” sau “Revoluția Demnitățîi” reprezintă punctul culiminant al unui deceniu tragic în care societatea poloneză învingea comunismul printr-o “revoluție prin evoluție” negociată cu aparatul comunist-securist timp de un deceniu, deceniu încheiat printr-un proces cunoscut și sub denumirea de Masa Rotundă și alegerile democratice ce au urmat.

Polonezii susțîn, pe bună dreptate, că au scris de trei ori istoria sec. 20. O dată prin războiul polono-sovietic în 1919-1920 atunci când opreau invazia bolșevică spre Europa de vest; a două oară în septembrie 1939, când Polonia dispărea iarăși de pe harta prin invazia Germaniei naziste și imediat după a URSS; și, a treia oară, prin crearea Solidaritățîi care a pus capăt comunismului impus de URSS după al Doilea Raboi Mondial. Pe dată de 4 iunie 1989 aveau loc alegeri semi-democratice prin care Partidului Muncitoresc Unit Polonez ii reveneau din oficiu 65% din locuri în camera inferioară, restul locurilor în Sejm (camera inferioară) erau eligibile prin alegeri libere și democratice. În același timp, Senatul devenea subiectul unor alegeri pe deplin libere, câștigate în proporție de 99% de membrii Solidarității.

Practic, acest eveniment a pus începutul celei de-a Treia Republici Poloneze. Dacă ne-am permite speculații istorice, această zi putea ușor candida la statutul de zi națională a Poloniei.

Semnificației zilei de 4 iunie 1989 pentru identitatea politică a Poloniei actuale.

Este o sărbătoare “neoficială” în prezent dezbătută pe larg în practic orice medii care se respectă în Polonia. Este o sărbătoare, care este pe larg dezbătută nu doar că un simplu eveniment istoric, deoarece interpretarea rezultatelor acelor alegeri informează două mari narative politice în prezent: (1) pe de o parte, este tabăra celor care consideră că compromisul Mesei Rotunde este echivalentul unei revoluții pașnice și care ulterior a dus la reformarea Poloniei pe care o cunoașteam astăzi, o reforma considerată de succes și model care ar fi trebuit urmat de alte state; și, (2) pe de altă parte, este tabăra celora care consideră că pe 4 iunie 1989, prin compromisul cu nomenclatura comunistă de atunci, s-a comis aproape o trădare a idealului democratic, ceea ce a dus la crearea unui regim injust. În bună parte, este aceeași mare dezbatere între actuală opoziție mai mult sau mai puțîn unită pe cale de a fi iarăși condusă de D.Tusk, și partidul-alianța Lege și Justiție condus de J.Kaczynski.

Cei din urmă, contesta această sărbătoare și practic originalitatea identității celei de-a Treia Republici Poloneze, iar câștigarea recentelor alegeri euro-parlamentare așa cum percep victoria liderii din Lege și Justiție le-ar confirmă viziunea, fiindcă spun ei reformele antamate după 1989 au creat o profundă injustiție socială, pe care doar Lege și Justiție ar fi capabilă să o combată începând cu 2015-2016. Este o aluzie la vastele programe sociale, populiste, re-distributive pe care de fapt se bazează succesul partidului de guvernare.

Astăzi la Gdańsk a fost semnată Declarația pentru Libertate și Solidaritate. Ce semnificație are documentul?

Epicentrul celebrării celor 30 de ani de la alegerile democratice se aflat astăzi în față Centrului European al Solidaritățîi din Gdańsk, un centru cultural de prima importantă în Polonia. Declarația a fost semnată de primii trei președinți ai Poloniei, de Donald Tusk și alte zeci de politicieni și lideri de cultură și de opinie din Polonia. Declarația se dorește a fi un manifiest împotriva limbajului urii - așadar referire directă la climatul care a dus la omorârea primarului Gdańsk-ului Paweł Adamowicz în ianuarie anul curent, un mesaj în favoarea democrației, societății deschise, a statului de drept, un mesaj pro-constituțional și pro-emigrație chiar sau al ușilor deshise pentru emigranții umanitari.

Este resimțită o anumită atmosfera de divizare și de chemare la apărarea valorilor câștigate în 1989. A fost notabilă absența în totalitate a politicienilor din partidul Lege și Justiție, pentru care astăzi cel mai important lucru a fost remanierea guvernamentală că rezultat al alegerilor euro-parlamentare, mulți demnitari din guvern fiind aleși pentru PE. Pe acest fundal, astăzi sunt așteptate declarații importante din partea lui Donald Tusk care după cum se știe deja se întoarce pe scenă politică poloneză și probabil va încerca resetarea taberei din opoziție. Cu siguranță, vom asista în lunile ce urmează la celebrări similarae prin care fiecare din tabere își va prezența propria versiune a unor evenimente istorice-politice care iată până acum câțiva ani nu generau diviziuni în societatea poloneză.

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski