Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou referendum, odată cu prezidențialele? ”Niciun lider politic nu vrea să se pună contra voinței poporului”

klaus_iohannis_noi_critici_guvern_dancila.jpg

Klaus Iohannis (Sursa foto: site Președinție)
Klaus Iohannis (Sursa foto: site Președinție)
Sursa imaginii: 
Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a început, marți, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele pe tema transpunerii în legislație a referendumului pe justiție. Au fost primiți mai întâi liberalii, apoi delegațiile USR și UDMR. Miercuri au fost invitate la consultări delegațiile PMP, ALDE, Pro România, minoritățile naționale și PSD. Președintele spune că este momentul ca ceea ce a decis poporul la referendum să fie pus în practică, în Constituție, iar în primă fază procedura să fie făcută în Parlament. Într-un interviu acordat RFI, redactorul-șef de la Hotnews, Clarice Dinu, spune că transpunerea în Constituție a referendumului din 26 mai nu trebuie să aibă aceeași soartă cu cea a consultării publice din 2009 care propunea limitarea numărului parlamentarilor la 300.

Niciunul dintre partide nu poate ignora rezultatul referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis„, spune Clarice Dinu în interviul acordat RFI. Ea subliniază că vorbim despre ”o victorie a șefului statului, care în ultimii ani s-a erijat în principalul reprezentant al Opoziției în România”.

”Acum, lucrurile depind de voința parlamentară. Din ce am văzut, niciunul dintre liderii politici nu vrea să se pună contra voinței poporului. Rămâne să vedem ce se va întâmpla la votul din Parlament”, mai afirma jurnalista.

Întrebată dacă acest referendum nu riscă să aibă soarta celui din 2009, care propunea limitarea numărului de parlamentari la 300 (n.r. față de 465 în prezent), Clarice Dinu spune că, într-adevăr, sunt asemănări importante: ”și atunci PSD susținea că e o manevră politică a președintelui Traian Băsescu. Același lucru l-am auzit și acum”. Totuși, redactorul-șef de la Hotnews remarcă faptul că ”acum, votul din 26 mai a trimis PSD pe locul doi, la o diferență foarte mare față de rezultatul obținut în 2016, fapt care ar trebui să dea de gândit. Trebuie de văzut în acest context ce poziție va avea PSD la consultările de miercuri de la Cotroceni cu președintele Iohannis.

Clarice Dinu mai spune că, așa cum a sugerat și șeful statului, noul referendum necesar modificării Constituției în acord cu prevederile referendumului din 26 mai ar putea avea loc ”odată cu unul din cele trei scrutinuri care urmează în următorul an (n.r. prezidențiale, locale și parlamentare). E totuși puțin probabil ca, într-un timp atât de scurt, acest al doilea referendum să fie organizat odată cu prezidențialele”.

Ascultă:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Redactorul-șef de la Hotnews, Clarice Dinu, despre referendum