Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Negocieri interminabile la Chișinău privind viitoarea coaliție de guvernare

discutii_psrm_acum.jpg

Deputații socialiști și cei ai Blocului ACUM, la masa de negocieri
Sursa imaginii: 
Facebook/Parlamentul R.Moldova

La Chișinău, liderii partidelor care au acces în Parlament tot încearcă să ajungă la un consens privind viitoarea coaliție de guvernare. Socialiștii s-au întâlnit marți cu reprezentanții Blocului ACUM pentru a discuta despre viitoarea majoritate parlamentară. Nu s-au înțeles, deocamdată. Între timp, democrații așteaptă un răspuns de la socialiști care urmează să ia o decizie finală privind participarea la negocieri. Totul urmează să se întâmple în această săptămână întrucât pe 9 iunie expiră termenul legal pentru formarea noului Guvern, după care Președintele Republicii Moldova este obligat să dizolve Parlamentul.

După discuțiile purtate cu reprezentanții Partidului Socialiștilor, blocul ACUM reiterează că este dispus să voteze în funcția de președinte al Parlamentului candidatul PSRM-ului, după adoptarea pachetului de legi antioligarhice. ”Speaker-ul ACUM la prima etapă este garanția adoptării acestui pachet de legi”, susțin reprezentanții Blocului ACUM.

”Blocarea procesului legislativ împiedică îndeplinirea obligațiilor legislative și exercitarea dreptului constituțional al deputaților aleși de a contribui la soluționarea problemelor cetățenilor care i-au votat, inclusiv: combaterea corupției mari, eliberarea organelor de drept de sub influență politică, investigarea și eliminarea schemelor infracționale de spălare a banilor, îmbunătățirea condițiilor social-economice, investigarea completă a fraudelor din sistemul bancar și a privatizărilor ilicite. Tărăgănarea rezolvării acestor probleme afectează negativ situația social-economică din țară, deopotrivă cu bunăstarea precară a celor mai largi grupuri de cetățeni”, susțin liderii ACUM.

În opinia liderilor opoziției pro-europene, blocarea în continuare a activității Parlamentului va conduce la dizolvarea acestuia, iar alegerile anticipate nu vor fi libere și corecte: se vor face în baza aceluiași sistem electoral, favorabil regimului politic oligarhic aflat la putere, care va exploata din nou, în mod abuziv, resursele administrative, dominația sa asupra spațiului mediatic și corupția politică, care denaturează exprimarea liberă a voinței cetățenilor.

Socialiștii și reprezentanții Blocului ACUM s-au întâlnit, marți, de două ori pentru a găsi soluții la criza politică, creată în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie.

PSRM: Discuțiile cu ACUM, ineficiente

Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Grecenîi susține că ”este foarte bine că au avut loc aceste discuții cu cei de la ACUM. Din păcate, acestea au fost ineficiente”. ”A fost o primă etapă pînă la prînz și a doua, după ce ne-am consultat cu fracțiunea PSRM. Din păcate, vedem că poziția colegilor din blocul ACUM a rămas aceeași. Ei au declarat că doresc să voteze pentru un prim-ministru din blocul ACUM, pentru speakerul Parlamentului, propus de ACUM și pentru întregul lor pachet de legi și apoi vom vedea”, a spus președintele PSRM.

Zinaida Greceanîi a menționat că PSRM, ca forță politică pentru care au votat cei mai mulți cetățeni, nu își poate permite să accepte astfel de condiții. “Bineînțeles, nici noi nu putem ceda funcția de speaker al Parlamentului. Într-o țară parlamentară, partidul care a acumulat cele mai multe voturi, propune speakerul, deci, la fel am făcut și noi, am propus președinte din partea Partidului Socialiștilor. Și o să insistăm în continuare în acest sens. Aceasta este prima poziție de negocieri. Pe baza celorlalte putem să discutăm”, a mai afirmat Zinaida Greceanîi.

În ceea ce privește propunerea Partidului Democrat de a forma o coaliție, aceasta, la fel va fi discutată și se va lua o decizie în cadrul Consiliului Republican, care va fi convocat în această săptămână. 

Între timp, Partidul Democrat a obținut permisiunea Primăriei pentru a organiza manifestații în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada 5-9 iunie. Democrații anunță că vor desfășura întruniri cu alegătorii. Unele voci spun însă că o coaliție PD-PSRM este deja formată, dar nu și anunțată oficial. Funcția de speaker ar reveni socialiștilor, iar cea de premier, democraților.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre negocierile privind viitoarea coaliție de guvernare de la Chișinău