Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump la Londra: îi laudă pe Conservatori, se răfuiește cu Laburiștii

trump_may.jpg

Theresa May cu Donald Trumo la conferința de presă comună
Președintele Donald Trump și premierul Theresa May au lăudat relația specială dintre cele două țări
Image source: 
Stefan Rousseau/PA

Președintele Statelor Unite, Donald Trump și prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, au elogiat relația specială din cele două state după întâlnirea lor de la Londra. Președintele Trump nu a ezitat să se implice în politica britanică.

Statele Unite și Marea Britanie au "cea mai mare alianță pe care omenirea a cunoscut-o vreodată" a declarat președintele Trump la conferința de presă comună cu premierul May după convorbirile oficiale. 

Președintele Trump a promis un tratat comercial bilateral "fenomenal" după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană menționând și accesul firmelor americane în Sistemul Național de Sănătate - NHS, ceea ce a stârnit imediat reacții negative în clasa politică de la Londra. 

Este bine știut că președintele Trump este un suporter al Brexit și chiar a încurajat Marea Britanie să nu se teamă de o ieșire din UE fără acord negociat pe data de 31 octombrie 2019. 

Momentul vizitei la Londra a președintelui Trump este unul de criză în politica britanică: peste două zile premierul May își va da demisia din funcția de lider al Partidului Conservator, plătind prețul eșecului trecerii prin parlament a acordului negociat cu UE.

Imediat după aceea se va declanșa procesul alegerii unui nou lider al Partidului Conservator, care ulterior va deveni noul prim ministru.

Președintele Trump nu s-a sfiit să intervină direct în acest proces, lăudând doi dintre candidații la succesiunea premierului May, favoritul cursei, fostul ministru de externe, Boris Johnson, și urmașul acestuia în funcție, Jeremy Hunt.

De altfel, președintele Trump a vorbit cu Johnson la telefon în cursul zilei de marți și este posibil să se întâlnească miercuri cu Hunt și cu un alt candidat de frunte, ministrul agriculturii, Michael Gove.

Tot marți, Președintele Trump s-a întâlnit și cu Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, situat detașat pe primul loc în recentele alegeri pentru Parlamentul European, despre care a spus că ar trebui inclus în echipa de negocieri cu UE și care la rândul său a spus că trebuie începute deja negocierile pentru un nou acord de comerț liber cu SUA.

Corbyn respins

În schimb, președintele Trump a refuzat să se întâlnească cu liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn la un protest anti-Trump la Londra
Jeremy Corbyn a vorbit la un protest anti-Trump la Londra
Image source: 
PA

"Cred că el este, din direcția de unde vin eu, o forță oarecum negativă. Cred că oamenii ar trebui să caute să facă lucrurile în mod corect, mai degrabă decât să critice" a declarat președintele Trump la conferința de presă de marți.

Corbyn, un critic constant al politicilor actualului lider american, a boicotat dineul oficial de luni seara oferit de Regina Elisabeta a II-a în onoarea președintelui Trump la Palatul Buckingham, iar marți l-a criticat pe acesta la o demonstrație de protest din Londra.

Liderul Laburist s-a declarat dezamăgit de atacurile dure ale președintelui Trump la adresa primarului Londrei, Laburistul Sadiq Khan, pe care l-a calificat drept un "ratat absolut", care ar trebui să combată criminalitatea din capitala britanică.

Corbyn, un politician stângist, este un potențial prim ministru în cazul unei victorii a Laburiștilor în alegeri parlamentare anticipate, care sunt destul de posibile. 

În actualul climat politic, președintele Trump să devină  forță de influențare, chiar și indirectă, în politica britanică, prin exprimarea fără rețineri a simpatiilor și antipatiilor sale.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ