
Politică
Problema Parisului cu jihadiștii francezi condamnați la moarte
jihadista.jpg

Ziarul Le Monde consacră un editorial acestei chestiuni sensibile amintind că niciun cetățean francez nu poate fi extrădat într-o țară în care se aplică pedeapsa cu moartea.
Pe această problemă extrem de sensibilă, Franța, nu fără ipocrizie, alege însă să lase Irakul în pace, lăsând în mâinile sale gestionarea proceselor, decât să se confrunte cu riscurile de securitate presupuse de repatrierea lor.
Soarta a 450 de luptători francezi ai Statului Islamic, a căror periculozitate este de necontestat, se constituie într-un adevărat puzzle de securitate, legal și politic.
Multă vreme Parisul a preferat să se sustragă, un anumit număr de jihadiști fiind eliminați în luptă sau prin atacuri ale dronelor. Pentru prizonieri, principiul, afirmat deja de François Hollande, este că adulții, bărbați sau femei, sunt judecați la fața locului. Pentru cei care au luptat în Irak, aceasta nu reprezintă o problemă juridică, dincolo de caracterul expeditiv al procedurii și de existența pedepsei cu moartea. Pentru cei reținuți de forțele kurde siriene, confuzia este totală: Kurdistanul sirian nu este un stat.
Pentru a elimina acest impas, Parisul, la fel ca Londra și Berlinul, au în vedere crearea unui mecanism judiciar internațional în Irak, a cărui lege ar exclude pedeapsa cu moartea. Implementarea sa promite să fie lungă și complexă.
Până atunci, jihadiștii francezi riscă, cel puțin teoretic, să fie executați, chiar dacă până acum Irakul nu a spânzurat nici un jihadist străin, scrie le Monde.