Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele. Ce i-au transmis Dăncilă și Tăriceanu?

Președintele Klaus Iohannis a continuat miercuri consultările cu partidele parlamentare despre rezultatul referendumului pe justiție din 26 mai. Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis lui Klaus Iohannis că formațiunea sa este de acord cu ambele întrebări la referendum, însă nu și cu partea referitoare la extinderea dreptului altor instituții de a sesiza CCR în legătură cu Ordonanțele de Urgență.

ACTUALIZARE 3: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că i-a propus președintelui Klaus Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamentului, condus de Marcel Ciolacu, care să aibă discuții cu partidele pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, potrivit Mediafax.

”Am participat la consultările cu domnul Iohannis legat de rezultatul referendumului, precum și următorii pași pe care trebuie să îi facem. Am reiterat că rezultatul votului e foarte important. E important să dăm dovadă de acțiune, pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele referendumului consultativ. I-am propus domnului Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamntului, condus de domnului Marcel Ciolacu, pentru a putea obține un consens între partide. Să putem face primii pași pentru ca revizuirea Constituției să fie pusă în practică cât mai repede”, a declarat șefa Guvernului.

Ea a precizat că social-democrații vor ca referendumul să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

 

ACTUALIZARE 2: Liderul grupului minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, crede că grupul din Camera Deputaților va fi divizat în privința susținerii unei moțiuni de cenzură: ”Nu am discutat încă chestiunea aceasta în ședința de grup, dar probabil că va fi grupul împărțit cam în două jumătăți egale”.

 

ACTUALIZARE 1: Prim-vicepreședintele Pro România Daniel Constantin anunță că partidul său va susține moțiunea de cenzură: ”Azi de dimineață am avut un prim contact cu colegii de la PNL, am agreat câțiva pași, se lucrează la moțiunea de cenzură și nu numai că o susținem, lucrăm, ne spunem punctele de vedere, ce credem că nu a fost bine în managementul acestui Guvern. E și un calendar de lucru zilele acestea. Avem 24 de parlamentari”.

 

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE): ”Am încheiat acum câteva clipe consultările inițiate de președinte și am comunicat domnului președinte poziția ALDE. Așadar, i-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistierii și grațierii faptelor de corupție. În privința celei de-a două întrebări, privind interzicerea adoptării OUG în justiție, i-am spus că și aici suntem de acord. I-am explicat că avem rezerve foarte serioase în privința extinderii dreptului de a ataca la CCR Ordonanțele de Urgență. Dintr-un motiv simplu: ceea ce ar rezulta ar fi un Guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea exercita funcția de Executiv. Și mai grav, transformăm CCR într-un arbitru politic”.

Președintele ALDE a afirmat că referendumul pentru modificarea Constituției ar trebui să aibă loc imediat, nu concomitent cu alte alegeri.

Klaus Iohannis afirmase anterior că referendumul ar putea fi ”suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an”, respectiv alegerile locale sau parlamentare.

De partea sa, președintele PMP, Eugen Tomac, i-a propus șefului statului să ia în calcul organizarea unui referendum în care cetățenii să decidă dacă vor eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni, potrivit Mediafax.

”Guvernul PSD-ALDE nu a învățat nimic din semnalul transmis pe 26 mai și am văzut acest lucru la votul dat lui Tăriceanu. Mai grav e că la Palatul Victoria am văzut pregătită o OUG criminală, prin care se pregătește un nou furt din banul public, instituirea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Considerăm că orice furt din banul public trebuie oprit. Considerăm că atunci când președintele va convoca un nou referendum pentru a pune în aplicare rezultatul referendumului din 26 mai să analizeze dacă n-ar fi bine să-i întrebăm și pe români printr-un nou referendum dacă sunt de acord ca politicienii să aibă pensii speciale”, a declarat liderul PMP.

Eugen Tomac a mai afirmat în contextul pregătirii unei moțiuni de cenzură în Parlament că partidele din Opoziție trebuie să vină cu o alternativă ”credibilă” la actuala guvernare, prin propunerea unui premier și miniștri ai Justiției, Externelor, Educației și Sănătății.

El a precizat că PMP va vota moțiunea de cenzură.