Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pact politic pentru parcursul european al României. ALDE spune nu! Va semna PSD?

După consultările din ultimele două zile cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis invită formațiunile să semneze un „acord național pentru consolidarea parcursului european al României”, un pact politic pentru România europeană. Un pact politic ar urma să prevadă  transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii, a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracțiunilor precum și extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională.

De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

L-am întrebat pe politologul Cristian Pîrvulescu dacă semnarea acestui pact reprezintă o garanție suficientă de respectare a prevederilor lui și ulterior, o garanție pentru modificarea Constituției.

“Nu. Pactul privind viitorul european al României este un pact politic care încearcă să diminueze presiunile asupra instituțiilor și să permită acceptarea sugestiilor venite de la instituțiile europene, nu numai de la cele ale UE, cum este cazul Comisiei sau Consiliului ci și de la cele ale Consiliului Europei. În ceea ce privește modificarea Constituției, aici este vorba despre decizia politică a partidelor parlamentare de a proceda la o modificare în Parlament, ceea ce nu cred că ar fi o problemă, găsirea unei soluții negociate care să scurteze foarte mult procedurile, votarea modificărilor constituționale și apoi potrivit Constituției aprobarea lor printr-un referendum obligatoriu.“  

PSD anunță că va analiza în cadrul Comitetului Executiv (CEx) al partidului propunerea președintelui Klaus Iohannis cu privire la acordul politic și va formula un răspuns oficial, dar susține ca documentul să conțină șapte "aspecte vitale", printre care condamnarea protocoalelor secrete