PSD pune condiții pentru pactul politic propus de Klaus Iohannis

sigla PSD

Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Social democrații au reacționat după anunțul președintelui Klaus Iohannis cu privire la un acord politic național. PSD arată, într-un comunicat de presă, că șeful statului nu a vorbit despre acest pact în timpul consultărilor de la Cotroceni și că liderii formațiunii au aflat despre el abia din conferința de presă de la Cotroceni. În plus, PSD enumeră 7 puncte care ar trebui să se regăsească în acest pact, de la dublul standard în UE la protocoalele încheiate între parchete și alte instituții.

Potrivit PSD, propunerea șefului statului va fi analizată în Comitetul Executiv Național. Un pact încheiat între toate partidele din România ar trebui să mai conțină aspecte „vitale pentru interesul României”, se mai arată în comunicatul de presă, în care sunt enumerate 7 puncte-condiții:

„1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.

2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.

3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.

4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.

5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.

6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.

7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că propune partidelor semnarea unui acord politic național pentru garantarea rămânerii României în UE. Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.