Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Nimeni nu ar putea spune acum cu exactitate încotro se îndreaptă Republica Moldova

nicolae_negru.jpg

Nicolae Negru, editorialist la ziarul Național din Republica Moldova
Image source: 
Facebook / Nicolae Negru

Tensiune și confuzie pe scena politică de la Chișinău, în condițiile în care partidele nu par să găsească formula necesară pentru formarea unei majorități.

Blocul proeuropean ACUM a reușit să-și nemulțumeasca o bună parte din electorat după ce reprezentanții săi s-au arătat gata să colaboreze cu socialiștii. Liderii blocului ACUM sunt acuzați că și-au încălcat promisiunile din campanie.

Singura care câștigă din toată această dispută este Rusia, spune la RFI Nicolae Negru, editorialist la ziarul Național:

Nicolae Negru: Nimeni nu ar putea spune acum cu exactitate încotro se îndreaptă Republica Moldova. Mi se pare că e o vendetă generală. Toți se luptă împotriva lui Plahotniuc, dar de fapt fac jocul Rusiei în cazul de față. Toate aceste lucruri au început după ce a venit Kozak, reprezentantul lui Putin, la Chișinău. Le-a promis ceva reprezentanților opoziției. Iată că acum ei sunt dispuși să voteze un speaker socialist și să formeze un guvern, o alianță cu Partidul Socialiștilor, ceea ce desigur că avantajează Moscova. Pe de altă parte și Partidul Democrat este înclinat să facă o alianță cu Partidul Socialiștilor. Se formează o competiție, o concurență pentru mâna și inima Partidului Socialist. Asta nu poate decât să bucure Moscova.

Reporter: Ați spus foarte clar că s-au depășit niște linii roșii care nu ar fi trebuit depășite. S-ar putea găsi voci care să spună că politica înseamnă negocieri. Ce opțiuni avea Blocul Acum în situația de față?

N.N: Din punctul meu de vedere Blocul ACUM avea niște opțiuni. Există niște opțiuni. De altfel, le-a formulat trimisul Bruxellesului, domnul Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere. Dumnealui a spus că politica este arta compromisului. Trebuie să faci anumite concesii. Te așezi la masă. Să se așeze toate partidele, în afară de partidul lui Șor, pe care Uniunea Europeană nu-l agreează și nu-l agreăm nici noi. Să se așeze la masa tratativelor, a negocierilor și toate cele trei partide parlamentare să elaboreze, împreună, un program comun de guvernare, în așa fel încât Republica Moldova să nu intre în niște alegeri anticipate inutile și să își continue cursul european. Să realizeze Acordul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Asta ar însemna compromis și pentru Blocul Acum și pentru socialiști, dar cel puțin i-ar forța pe democrați să accepte anumite acțiuni de luptă cu corupția, de asigurare a independenței justiției. Este o soluție mai dificilă, dar e destul de reală.

Rep: Alegerile anticipate nu sunt o opțiune în acest moment. Se îndreaptă Republica Moldova spre alegeri anticipate? Știu că a existat și acea declarație a comisarului european care spunea că pierdeți bani dacă ajungeți la anticipate. Ce spuneți dumneavoastră?

 

N.N: Aceste alegeri anticipate or să ne coste sigur 100 de milioane de lei și s-ar putea să reproducă același rezultat ca la alegerile din 24 februarie. Pe urmă, pierdem programul de colaborare cu Fondul Monetar Internațional. Nu vom avea finanțare din exterior, nu vom avea finanțare de la Uniunea Europeană. Lucrurile se complică foarte mult. Aici rezidă interesul național al Republicii Moldova. Dacă ții cu adevărat la Republica Moldova faci concesii benefice pentru Republica Moldova, nu benefice pentru orgoliul sau interesele tale de partid. Această alianță pe care o dorește acum Blocul Acum cu socialiștii s-ar putea să nu aibă loc. Măcar de ne-ar împiedica să ajungem la alegeri anticipate. Dar nu, fiindcă socialiștii pun condiții. Pun condiția să li se dea portofoliul ministrului apărării, ministrului de externe, ministrului de interne. Nu știu dacă sunt dispuși liderii Acum să ofere, spre exemplu, ministerul de externe lui Dodon, care știm ce politică promovează. Prin urmare sunt niște acțiuni compromițătoare pentru Blocul Acum, care nu duc nicăieri, care duc într-un nou impas.

Rep: În ceea ce privește propriul electorat am văzut că dezamăgirea este destul de mare. Blocul Acum nu iese cu imaginea foarte șifonată după toată povestea asta, indiferent dacă vor bate palma cu socialiștii?

N.N: Desigur că iese cu imaginea șifonată. În primul rând, nu se țin de cuvânt. Au spus, s-au jurat, au semnat hârtie că nu vor face alianță nici formală, nici informală cu socialiștii. Iată că și-au încălcat cuvântul. Desigur că i-au dezamăgit foarte mult pe cei care doresc integrarea europeană și mai ales pe unioniști. O bună parte din unioniști i-au votat pe reprezentanții Blocului Acum. Partidul Unității Naționale chiar a făcut un apel către susținătorii săi să voteze Blocul Acum și nici nu a participat la alegeri, tocmai ca nu cumva să ia o parte din voturi din Blocul Acum. De data aceasta, în cazul unor alegeri anticipate, Blocul Acum nu va lua ceea ce a luat în alegerile precedente. Evident că unioniștii nu îi vor mai vota. Așa cum am spus, sunt foarte mulți dezamăgiți, de faptul că se lasă manipulați de Rusia. Au intrat în joc cu Putin crezând că o să câștige. Dar desigur că potențialul Rusiei este mult mai mare chiar decât al lui Plahotniuc. Zicând ei că Rusia este un rău mai mic decât Plahotniuc se înșeală foarte mult. Dacă se înșeală și nu cumva există niște înțelegeri în culise, așa cum spun unii, de exemplu, că ar exista o înțelegere între Uniunea Europeană, sau mai bine zis între Germania și Rusia, de a lăsa Republica Moldova într-o zonă a nimănui, într-o zonă gri, de a pune batista pe țambalul integrării europene, așa cum s-au exprimat unii. Atunci lucrurile se leagă și am putea vedea o anumită logică în acțiunile Blocului ACUM. Dacă nu există această înțelegere și ei o fac de capul lor, atunci este lipsă de logică, e incoerență. Mai bine zis, am putea spune că ressentimentele îi orbesc și ei nu văd cu claritate drumul pe care trebuie să se ducă Republica Moldova.