Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OFICIAL: MAE dă vina pe ”autocarele cu votanți” la votul din diaspora

poza_alegeri.jpg

Cetățeni români din R.Moldova, la coadă să voteze
Sursa imaginii: 
agora.md

MAE a publicat un raport detaliat privind organizarea deficitară a alegerilor europarlamentare în diaspora, unde sute de mii de oameni au stat la cozi interminabile pentru a vota, iar zeci de mii nu au mai apucat să voteze înainte de închiderea urnelor. Extrem de criticat a fost, pentru această situație, ministrul de Externe și șeful acestuia, Teodor Meleșcanu. Acum, ministerul prezintă o analiză detaliată a cauzelor care au dus la aglomerația înregistrată la secțiile de vot din străinătate.

Acţiunile coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu autocare sau maşini și organizarea concomitentă a scrutinului europarlamentar cu referendumul pe justiție care a crescut timpul de vot de la 2 la 7 minute - acestea sunt două din cauzele principale identificate de MAE ca factori determinanți pentru crearea aglomerației de la urnele amenajate în străinătate.

Alte cauze menționate în raportul MAE sunt: viteza redusă a internetului și faptul că partidele nu au fosat interesate să-şi desemneze reprezentanţi în secţiile de votare.

MAE continuă să se disculpe precizând că, potrivit legii, competenţa în coordonarea pregătirii şi organizării procesului de votare în străinătate revine Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate, ministerul asigurând sprijin logistic.

Tocmai acest prijin logistic este, însă, extrem de important, pentru că MAE trebuie să asigure spre exemplu distribuirea buletinele de vot şi a ştampilelor, dar și dotarea secţiilor cu cabine de vot. Se știe că una din problemele raportate la acest scrutin din diaspora, ca de altfel și la cel din 2014, a fost numărul insuficient de ștampile și de urne de vot.

În raportul transmis deja premierului Viorica Dăncilă, MAE mai spune că a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secţiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunităţile de cetăţeni, totalizând un număr de 441 secţii de votare.

”În comparaţie cu alegerile europarlamentare anterioare, numărul secţiilor a fost dublat, iar în comparaţie cu turul II de la alegerile prezidenţiale din 2014 (unde acuzele au fost în acelaşi sens, conform cărora nu toţi cetăţenii au putut vota), numărul secţiilor a fost dublat (NL, BE, FR), triplat (AT şi UK), în cazul Germaniei, crescut de 5 ori, iar în alte cazuri creşteri substanţiale (IT, ES), susține MAE în raport, menționând că a trimis în paralel o circulară tuturor ambasadelor atrăgând atenţia că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă şi solicitând şefilor misiunilor diplomatice şi consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfăşurare în cele mai bune condiţii a procesului de vot.

”MAE şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale care decurg din prevederile legislative în contextul acestor scrutine, pentru organizarea şi desfăşurarea secţiilor de votare din străinătate”, conchide raportul.

Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar penal în urma primirii mai multor plângeri privind exercitarea dreptului de vot de catre cetatenii din afara granitelor tarii la alegerile pentru Parlamentul European si la referendumul din 26 mai.