Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a decis : Congres PSD în 29 iunie

Liderii PSD au aprobat, cu majoritate de voturi, propunerea Vioricăi Dăncilă: Congresul PSD va avea loc pe 29 iunie. În replică, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv. Parlamentarii controlaţi de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea ar putea vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, cu scopul de a susţine ulterior (re)instalarea lui Mihai Tudose în fruntea Executivului, potrivit Adevărul.ro. 

 

Au fost doar trei voturi împotriva Vioricăi Dăncilă şi patru abţineri, semn că premierul are o majoritate consolidată în partid.  Înainte de CEX, Paul Stănescu, în mod surpinzător, a refuzat să facă declaraţii. În schimb, Gabriela Firea s-a pronunţat clar pentru un Congres după prezidenţiale. “Ne confruntăm cu o moţiune de cenzură. Noi, în loc să strângem rândurile pentru a depăşi cu bine moţiunea de cenzură în Parlament, ce facem, începem iar să o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe, tabere şi pe urmă cred că dăm satisfacţie adversarilor noştri, în loc să fim uniţi vom fi din nou preocupaţi de alte subiecte”, a mai declarat primarul Capitalei. În CEX, premierul Viorica Dăncilă a intrat în dezacord cu Paul Stănescu. De partea premierului au fost Marian Oprişan (Vrancea), Niculae Bădălău (Giurgiu) şi Dumitru Buzatu (Vaslui).  Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD, în şedinţă, că nu ţine cu dinţii de funcţia de premier. Discuţia a venit în contextul în care Dăncilă a cerut ca Congresul să fie organizat cât mai repede, chiar în luna iunie, iar o altă tabără din partid, condusă de Paul Stănescu, s-a opus. Adevărul.ro scrie că grupul disident, care ar putea controla 15 parlamentari social democrati, ar putea vota pentru căderea actualului guvern. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la finalul ședinței CEX, că îi pare rău de demisia lui Paul Stănescu din funcția de președinte executiv al partidului, dar a precizat că decizia de convocare a congresului extraordinar pentru data de 29 iunie a fost luată cu majoritatea voturilor liderilor PSD.

Principalele declarații ale Vioricăi Dăncilă la finalul CEX:
• Paul Stănescu a demisionat, cum comentați? Într-un partid e obișnuit să nu avem același punct de vedere, e democrație. Faptul că Paul Stănescu și-a dat demisia mie-mi pare foate rău.
 • Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Azi am aflat de decizia sa, aseară nu știam
• El va activa în cadrul PSD, eu am încercat să-l fac să nu demisioneze, el a invocat motive personale
• De ce congres?: Pentru că trebuie să stabilim mai multe lucruri: să modificăm statutul, să venim cu un program politic, să venim cu modificări pe care să le transpunem în programul de guvernare
• Congresul să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale
• De pe 11 august, începem strângerea de semnături pentru candidatura la prezidențiale
• Luăm în calcul și desemnarea unui candidat la prezidențiale din afara partidului