Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legile anti-avort din SUA: Atac fără justificare împotriva drepturilor constituționale ale femeilor

fox1.jpg

Staci Fox, președinta organizației PLANNED PARENTHOOD, SUA
Sursa imaginii: 
Channel 4

Staci Fox este, din ianuarie 2013,  președinta--directoare executivă  a organizației PLANNED PARENTHOOD/Planificare Familială, filiala sud-est, care oferă servicii de consiliere, educație sexuală--reproductivă  și asistență medicală în statele Alabama (din 1930),  Georgia (din 1964) și Mississippi (din 1989).  Absolventă a universității statului Georgia, invitată noastră lucrează de 23 de ani la organizația fondată la New York în anul 1916.

PLANNED PARENTHOOD se află în tranșeele unui război legal împotriva avortului,  după zece săptămîni de frenezie anti-avort, de pe 15 martie pînă pe 30 mai, răstimp în care nouă state--să le numim, că merită: Arkansas, Kentucky, Mississippi, Utah, Ohio, Georgia, Alabama, Missouri, Louisiana--au aprobat, cu majorități mai mult sau mai puțin zdrobitoare, cu prevederi mai mult sau mai puțin aspre, legi care interzic sau limitează procedura.  Amănuntele diferă,  permisibilitatea întreruperii de sarcina de la 0 la 18 săptămâni,  excepțiile,  penalitățile  pentru medici-- de la retragerea dreptului de practică pînă la 99 de ani închisoare-- obstacolele mai mult sau mai puțin rezonabile,  esența este aceeași: o furtună legislativă stârnită în state dominate parlamentar de partidul prezidențial și conduse--cu o singură excepție--de guvernatori Republicani sensibili la semnalele politice venite de la Washington.

Staci Fox:  Cei 25 de bărbați albi care în Alabama au votat în favoarea interzicerii avortului chiar și în caz de viol sau incest au arătat că nu le pasă de sănătatea femeilor. Mesajul pentru ei este clar: dăm în judecată statul și venim să va luăm posturile,  că să nu-i mai reprezentați pe alabamieni, 51% dintre care sunt femei.

Rep.:  Să spunem că Senatul din Alabama numără doar 4 femei, care au votat împotriva acestei legi, caracterizate,  într-un comunicat al organizației dvs., drept  "un asalt împotriva drepturilor constituționale ale femeilor". Cum a fost posibil, din ce motive a trecut această măsură pe care un legislator a numit-o, înaintea votului, "arhaică"?

Staci Fox:  A fost aprobată  în Alabama cum a fost în Mississippi, Georgia,  Ohio,și  mai recent în Missouri, sub impulsul a doi factori: Curtea Supremă are doi judecători noi,  ultra-conservatori,  iar țară are un președinte care deversează dezinformare despre avort și asistență medicală pentru femei pentru a  da legimitate politicienilor din sud care promulga legi draconice--muniție  pentru eventuală abrogare a legii federale ROE--contra--WADE care a legalizat avortul în 1973. Suntem în plin război împotriva femeilor și sănătății lor. Se face, literalmente, politică pe corpul femeilor.

Rep.:  De ce? Există vreo justitificare, aveți statistici indicînd creșteri substanțiale ale numărului de avorturi?

Staci Fox:  Nu există nici o justificare pentru aceste legi. 70% dintre americani, inclusiv în Alabama  sunt împotriva anulării legii ROE--contra--WADEh.  Cei care sprijină astfel de inițiative sunt în majoritatea cazurilor bărbați  care iau decizii privind femeile. Nu politicienii sunt experți în sănătatea femeilor. Aceste decizii aparțîn femeilor și medicilor lor. Sunt hotărîri profund personale, intime, care trebuie lăsate doctorilor și pacientelor.

RepAcționează, PLANIFICARE FAMILIALĂ, în teritoriu inamic. Era greu și înaintea acestui ultim atac, amenințări au existat și sub precedentele Administrații Republicane, înaintea lui Trump, dar acum pericolul a crescut exponențial. Ce activități desfășurați și plănuiți, și în ce condiții, în ce climat?

Staci Fox:  Ne vom strădui să facem auzite toate vocile în alegerile din toamna viitoare în Alabama și Georgia și din această tommna  în Mississippi, lucrînd pentru a alege membri noi în Parlamentele statale, iar anul viitor președinte nou care să reflecte adevăratele valori ale acestei țări. Ne concentrăm de asemenea atenția asupra  rușinii și stigmatului atașate acum avortului și sănătății reproductive, în special în sud. O femeie din patru are o întrerupere voluntară de sarcina, și trebuie înțeles că  avortul este o procedura medicală. În al treilea rînd, suntem intens concentrați asupra pacientelor, care ne  sună  la telefon, neliniștite, neînțelegînd de multe ori știrile și crezînd că avortul este deja ilegal. Le reamintim celor din Georgia, Alabama și Mississippi, ori de cîte ori avem ocazia, că avortul rămîne sigur, legal și disponibil, și că ne batem să rămînă așa, dînd cele trei state în judecată.

Rep.:  Tot acest program sub amenințarea permanentă a închiderii.  Trump a promis bazei religioase conservatoare că va taie fondurile. A încercat și el, au încercat și guvernatori statali, foști sau actuali, precum , în Alabama, pînă-n 2017,  Robert Bentley.

Staci Fox:  E adevărat. Planificarea familială este amenințată în această țară,  organizația noastră fiind țintă pricipală. Președintele nu ne-a putut desființa prin Parlament, și atunci a încercat s-o facă pe la spate, prin reglementare, tentativă blocată în instanțe. Facem eforturi de a-i conștientiza pe alegători, în așa fel încît, la toate nivelele sistemului politic,  vinovații să fie trași la răspundere.

Rep.:  În cele trei state în care vă desfășurați activitatea, și în celelalte șase ale ultimului val anti-avort,  interdicția este înfățișată că o expresie a respectului pentru viață, pentru sănătatea femeilor. Dovedesc politicienii acest lucru prin măsuri pozitive în sfera asistenței medicale, drepturilor mamei și copilului, stimulării natalității?

Staci Fox:  Faptul că politicienii din cele trei state au aprobat interdicțiile asupra avortului dar ignoră crizele sanitare din statele lor este  un indiciu clar al adevăratelor lor intenții. Georgia are cea mai ridicată rată a mortalității materne, în condițiile în care, cum arată un recent raport al Centrului Național de Control Epidemiologic, trei din cinci morți cauzate de sarcina pot fi prevenite. Jumătate din comitatele Georgiei n-au cabinete de obstetrică-ginecologie. În Alabama, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este,  în rîndul femeilor negre,  de șase ori peste media națională, acum, cînd această maladie poate fi prevenită cu  vaccin și vindecată dacă e diagnosticată la timp.  Nici unul dintre aceste state n-au extins asigurarea medicală pentru săraci, MEDICAID.  În Jackson, Mississippi, sau Atlanta, Georgia, incidența Sidei a crescut dramatic. Politicienii n-au făcut nimic pentru a rezolva problemele reale de sănătate ale populației. În schimb, pun în pericol viață femeilor. Se știe: interzicerea avortului nu elimina avortul, îl elimina doar pe cel sigur.

Rep.:  Când întră în vigoare aceste legi?

Staci Fox:  Data de intrare în vigoare diferă. În Mississippi, legea a trecut la începutul primăverii și urmează să devină lege pe 1 iulie, dar partenerii noștri de la Centrul Pentru Drepturi Reproductive au intentat proces pentru a o bloca. E clar că suntem confruntați cu un efort de a înainta  cazuri către Curtea Supremă, fiecare stat intrecindu-se să fie primul cu șanse de izbîndă, asta în condițiile în care instanța supremă are dej a trei dosare similare care-și așteaptă programarea pentru sesiunea viitoare, unul dintre ele din Alabama.  N-a contat,  Alabama a promulgat încă o lege, că să fie.

Rep.:  Ce strategie legală va adopta organizația dvs.? E greu:  dacă nu interveniți în instanța, legile statale întră în vigoare;  dacă interveniți, probabil faceți jocul celor care vor să ducă, din recurs în recurs,  azurile la Curtea Supremă.  

Staci Fox:  Legile sunt diferite, deci strategia va fi adaptată. Echipele de juriști de la Uniunea Pentru Drepturi Civile și de la Centrul pentru Drepturi Reproductive lucrează  în fiecare zi, din zori și pînă-n noapte, și sunt cei mai buni din branșă.   Avortul este,  în America,  un drept fundamental, universal, garantat prin lege federală. Ori, efortul normativ statal este menit să conteste această stare de fapt. Nu este locul statelor să schimbe legea federală. Există în sistemul judiciar american conceptul de "stare decisis", de precedent. ROE--contra--WADE este un astfel de precedent, o lege impamintenita în Statele Unite.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă aici interviul cu Staci Fox, președinta organizației PLANNED PARENTHOOD (SUA), despre legile anti-avort