Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eșec major la nivel diplomatic pentru România. Politicienii își pasează vina

România a fost învinsă în cursa pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Poziția a fost obținută de Estonia, informează ONU.

Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.

Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcție de regiuni. România și Estonia se aflau în competiție pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.

România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 și 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la București.

Scuze și acuze, între politicieni

Klaus Iohannis a reacționat, după ce acest eșec diplomatic, lansând acuze voalate laadresa coaliției PSD-ALDE. Șeful statului a afirmat că a luat cu regret notă de acest fapt, precizând că apreciază efortul depus de diplomația română.

„În ciuda demersurilor diplomației române - care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre - o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române - față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”, completează sursa citată.

La rândul său, liderul USR Dan Barna a afirmat că pierdem „pe bandă rulantă” oportunități din cauza PSD-ALDE, pentru că partenerii externi nu mai au încredere în țara noastră condusă de actuala coaliție.

Și Dacian Cioloș a afirmat că acesta e rezultatul erorilor diplomatice în lanț din ultimii trei ani, precizând că „rezultatul incompetenței este dureros și grav”.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe a admis că țara noastră s-a angajat mai târziu în campanie, în 2017, deoarece a dorit ”să consolideze rolul ONU de garant al păcii și securității mondiale, de promotor al dezvoltării durabile și susținător al drepturilor omului”. MAE mai spune că „indiferent de rezultatul final, acțiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internațional al României și au condus la dinamizarea și, în unele cazuri, relansarea relațiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate și dificil accesibile, neacoperite de actuala rețea diplomatică a țării noastre”.

În acest context, PNL a cerut demisia ministrului de Externe Teodor Meleșcanu. Liberali susțin că munca diplomaților ar fi fost sabotată de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a declarat că e momentul ca șeful statului Klaus Iohannis să își asume acest eșec diplomatic.

„Nu au trecut nici 3 luni de când președintele Iohannis susținea sus și tare că, potrivit Constitutiei, președintele este titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Acum, că România nu a câștigat locul în ONU, Iohannis nu mai vrea să fie titularul deciziei de politică externă a României. Normal să nu mai vrea, oricum nu a făcut nimic din această calitate conferită de Constituție. În realitate, președintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de șef al diplomației românești, pentru eșecul privitor la obținerea locului de membru nepermanent al României in Consiliul de Securitate al ONU. Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivalează cu declarații publice oficiale și nici cu solicitări clare în foruri care ar fi putut face diferența”, a scris Mihai Fifor, vineri, pe Facebook.