Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R. Moldova: Dodon refuză să dizolve Parlamentul. Blocul ACUM și PS, negocieri de ultim moment

poza_dodon2.jpg

Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Partidele principale din Republica Moldova nu au reușit să formeze o majoritate parlamentară, iar președintele țării va fi nevoit, conform legii, să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Într-o ultimă încercare de a evita acest scenariu, președintele Igor Dodon, a anunţat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului şi ca va organiza luni o serie de consultări cu fracţiunile parlamentare. Anterior, PD și PS anunțaseră că vor alegeri anticipate. Totuși, o alianță ar putea fi parafată în ultimul moment: deputaţii Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, s-au reunit la Parlament pentru discuții cu socialiștii.

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului şi va organiza luni o serie de consultări cu fracţiunile parlamentare, relatează site-ul deschide.md citat de Mediafax.

„Conform Constituţiei, preşedintele poate dizolva Parlamentul doar după consultarea fracţiunilor. Nici o lege nu mă obligă să dizolv azi Parlamentul. Nu voi semna azi decretul. În funcţie de situaţie, luni voi invita pentru consultări fracţiunile, aşa cum prevede Constituţia. Ştiu că este decizia CCM care obligă Preşedintele să dizolve Legislativul. Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă.

Concomitent, deputaţii Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, au convocat o şedinţă a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30. „Azi şedinţă a Parlamentului la 12:30. Participă deputaţii ACUM şi PSRM”, a anunţat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Situația este extrem de neclară din punct de vedere politic. Preşedintele Igor Dodon era obligat de Curtea Constituţională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcţional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, după cum se arată într-o decizie a Curţii.

Din decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău rezultă că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcţional. În caz contrar, preşedintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.