Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză politică majoră în R. Moldova: Președintele, suspendat de Curtea Constituțională

dodon.jpg

Președintele moldovean, suspendat din funcție
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis duminică suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării. Motivul este refuzul șefului statului de a dizolva Parlamentul. Sâmbătă, la Chișinău, Parlamentul s-a reunit de urgență. A fost votată conducerea Parlamentului și a unui nou Guvern. Curtea Constituțională a emis la scurt timp mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate se declară neconstituţionale.

ACTUALIZARE 8: Manifestarea PD a luat sfârșit.

ACTUALIZARE 7: Igor Dodon, președinte suspendat: Singura opţiune este mobilizarea externă şi internă, presiunea şi rezistenţa dură la uzurpatori.

ACTUALIZARE 6: Manifestanții încep să se adune în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), unde urmează să aibă loc un protest organizat de Partidul Democrat (unimedia.md). Zeci de autocare cu protestatari au intrat în Chișinău. Chestionați de jurnaliști cu privire la motivul prezenței în capitală, oamenii răspund că au venit ”în excursie”.

ACTUALIZARE 5: Parlamentul de la Chișinău a aprobat duminică o declarație prin care constată ”uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare”. Declarația a fost citită de la tribuna Legislativului de Maia Sandu (agora.md).

ACTUALIZARE 4: „Este un termen rezonabil. Partidele să se pregătească pe de o parte, iar, pe de altă parte – și instituțiile statului să aibă posibilitatea să organizeze petrecerea alegerilor anticipate în cele mai bune condiții, astfel încât să petrecem un scrutin transparent, obiectiv”, a declarat președintele interimar Pavel Filip.

ACTUALIZARE 3: Președintele interimar Pavel Filip, actual premier în funcție, anunță alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie (unimedia.info).

ACTUALIZARE 2Pavel Filip, validat președinte interimar de către Curtea Constituțională (CCM).

CCM: ”În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.

ACTUALIZARE 1: În Republica Moldova, sunt anunțate manifestații dumincă. Mai mulți protestatari nemulțumiți s-au adunat încă de aseară în fața Procuraturii Generale și a Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău, unde au amplasat corturi. Oamenii sunt nemulțumiți de evenimentele politice de sâmbătă. „Am venit să protestăm împotriva blocului ACUM, împotriva PSRM-ului, trădătorii țării”, a declarat presei un tânăr protestatar.

……………………………………………………..

După trei luni de impas, evenimentele s-au succedat extrem de repede sâmbătă la Chișinău și în afara legii, după cum a decis în cursul serii Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

În condițiile în care termenul de 90 de zile pe care partidele l-au avut la dispoziție pentru a forma un Guvern a expirat, președintele prorus Igor Dodon a refuzat să dizolve Parlamentul și să convoace alegerile anticipate.

Concomitent, la Parlament a fost convocată o ședință extraordinară în care blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au bătut palma pentru a forma o majoritate. Au fost numiți Zinaida Greceanîi președinte al Parlamentului și Maia Sandu premier. La scurt timp, însă, Curtea Constituțională, sesizată de Partidul Democrat, a decis rapid că toate actele legislative emise în precedentele ore sunt neconstituționale. De altfel, judecătorii Curții emiseseră anterior o decizie conform căreia orice activitate parlamentară organizată va fi declarată nulă, deoarece termenul de formare a majorității parlamentare a expirat vineri, președintele țării fiind obligat să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

În ceea ce privește reacțiile politice interne, președintele Igor Dodon a salutat ceea ce el a numit ”o zi istorică”: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează că putem găsi limbă comună”, a declarat Dodon.

La rândul său, oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, a acuzat Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Pe plan extern, Uniunea Europeană a cerut autorităţilor din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația. Mesaje similare au venit și de la ambasadele Statelor Unite și Rusiei, care au asistat ieri la negocierile politice de la Chișinău.