Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Propuneri ale consiliului UE privind migrația și securitatea

migranti.jpg

Ambarcațiune cu migranți în Marea Mediterană
Image source: 
Borja Ruiz Rodriguez/MSF via rfi.fr

Consiliul Uniunii Europene avansează noi propuneri în domeniile migrației, frontierelor și securității, în contextul cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027.

Propunerile vizează: Fondul pentru azil și migrație, instrumentul de sprijin financiar pentru gestionarea frontierelor și vize și fondul pentru securitate internă. Potrivit unui comunicat al Consiliului, fondul pentru azil și migrație, va oferi statelor membre sprijin pentru gestionarea de către acestea a azilului și migrației. Uniunea Europeană va avea astfel instrumentele necesare pentru a răspunde provocărilor în schimbare în materie de migrație, atât în cadrul UE, cât și în cooperare cu alte țări.

În ceea ce privește gestionarea frontierelor și vizele, Consiliul propune un plan de extindere a poliției de frontieră și gărzii de coastă la nivel european, modernizarea politicii comune a vizelor și dezvoltarea și interoperabilitatea sistemelor informatice la scară largă (inclusiv Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile și Sistemul de intrare/ieșire).

Privitor la fondul pentru securitate internă, consiliul propune adaptarea acestuia la noile evoluții, cum ar fi necesitatea intensificării luptei împotriva terorismului, a criminalității grave și organizate și a criminalității informatice.

„Se propune ca prioritățile majore, precum proiecte în țări terțe de combatere a presiunii ridicate exercitate de migrație, lupta împotriva criminalității informatice și interoperabilitatea sistemelor informatice, să beneficieze de o rată de cofinanțare mai mare”, precizează Consiliul.

Abordările generale parțiale convenite de Consiliu vor servi drept bază pentru viitoarele negocieri cu Parlamentul European.

 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluzii privind Politica Digitală după 2020. Acestea se referă la importanța sprijinirii inovării și a încurajării tehnologiilor digitale europene esențiale, a respectării principiilor și valorilor etice în ceea ce privește inteligența artificială, a consolidării capacităților în materie de securitate cibernetică ale Europei, a îmbunătățirii competențelor informatice și a dezvoltării societății gigabiților, inclusiv 5G.

Concluziile subliniază, de asemenea, necesitatea de a crește numărul de femei din sector și de a permite tuturor grupurilor vulnerabile să se bucure de beneficiile digitalizării, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

„Politica digitală a UE trebuie să păstreze o dimensiune etică și umană. Ar trebui să evităm orice birocrație inutilă care ar împiedica inovarea. Toți europenii și toate întreprinderile europene, indiferent de dimensiunea lor sau de locul în care se află, ar trebui să beneficieze de digitalizare”, a spus Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România, președinte al Consiliului.

 
Rubrica Jurnal european din 10 iunie 2019